Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Ο Τσίπρας τιμά το χωριό του, απρόσμενη έκπληξη η επίσκεψη Καμμένου

Αλέξης Τσίπρας, Όλγα Γεροβασίλη και Βασίλης Τσίρκας στο Καγκελάρι
Της Έλιας Στασινού

Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η επιθυμία που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην προηγούμενη συνάντηση μας να επισκεφτεί το χωριό του το Αθαμάνιο Άρτας, στο παραδοσιακό Καγκελάρι. Η είδηση επισημοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου όταν ξενοδόχοι της περιοχής ενημερώθηκαν απο το περιβάλλον του πρωθυπουργού για τα δωμάτια που θα χρειαζόταν.

Οι συγχωριανοί του Αλέξη Τσίπρα καρτερούσαν υπομονετικά την επίσκεψη αυτή καθώς γνωρίζουν την αγάπη του για το χωριό, το οποίο δεν παρέλειπε να επισκέπτεται ανελλιπώς στο παρελθόν, όταν δεν είχε φυσικά τόσες πολλές υποχρεώσεις όσες του υπαγορεύουν σήμερα τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Μεγάλη κοσμοσυρροή υπήρξε φέτος το 15 Αύγουστο στο χωριό, χρόνια είχαμε να δούμε πληρότητα στις κρατήσεις των ξενοδοχείων ίσως επειδή διέρρευσε η είδηση της άφιξης του πρωθυπουργού μας ο οποίος τίμησε το πρωί με την παρουσία του την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων στο μαρτυρικό Κομμένο και το απόγευμα έφτασε στο Αθαμάνιο για να χορέψει με τους συγχωριανούς του το παραδοσιακό Καγκελάρι.

Πλήθος κόσμου στο Καγκελάρι φέτος

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο ξενοδοχείο Ελατοφίλητο στο οποίο διέμεινε για να τον υποδεχτεί και να του σφίξει το χέρι. Μεταξύ αυτών και ο θείος του ο αιωνόβιος πλέον Παπα Τσίπρας ο οποίος τον συνόδευσε σε όλες τις εξόδους του! Ο Αλέξης Τσίπρας ευγενέστατα δέχτηκε να φωτογραφηθεί και να συνομιλήσει με  όλους όσους τον πλησίασαν για να ανταλλάξουν μαζί του κουβέντες κι απόψεις.

Κατά τις 7 το απόγευμα συνοδεία κόσμου κατέβηκε στην πλατεία για να παρακολουθήσει τα παραδοσιακά χορευτικά και τα πολιτιστικά δρώμενα που είχαν ετοιμάσει οι συγχωριανοί του με την διοργάνωση του πολιτιστικού συλλόγου Αθαμανίου «Αθάμας». Οι γυναίκες του χωριού χόρεψαν κρατώντας παραδοσιακές «μπουγάτσες» (ένα είδος ψωμιού με μέλι που δίνουν στους γάμους), τις οποίες στο τέλος μοίρασαν στον κόσμο.

Πλήθος κόσμου συνοδεύει τον Τσίπρα στην πλατεία
ος
Ο χορός και οι παραδοσιακές μπουγάτσες από τις Αθαμανιώτισες 
Αμέσως μετά όλο το χωριό πιάστηκε να χορέψει το παραδοσιακό Καγκελάρι με μπροστάρη βέβαια τον Πρωθυπουργό, τον παπα Τσίπρα, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον βουλευτή Σύριζα Άρτας Βασίλη Τσίρκα. Φυσικά ο χορός μεταδόθηκε από όλα τα κανάλια και το χωριό μας ταξίδεψε για άλλη μια φορά στα πέρατα της γης μέσω των τηλεοπτικών δεκτών!

Αφού τελείωσε ο χορός παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού από τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων. Το μενού περιελάμβανε τοπικά εδέσματα όπως αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι και πίτες από τις γυναίκες του χωριού.

Ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, τον ενημέρωσε για τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί  για την περιοχή μας και του έδωσε ως ενθύμιο της επίσκεψης αυτής έναν πίνακα του Βασίλη Σταύρου από το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο Κ. Αθαμάνιο ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη το 1974 τη χρονιά γέννησης του Πρωθυπουργού μας!

Επίσης ο δήμαρχος δήλωσε την στήριξή του προς την τιτάνια προσπάθεια του Βασίλη Σταύρου από το 2012 για την ανέγερση ενός Κέντρου Τέχνης στο Κ. Αθαμάνιο η οποία θα στοχεύει στην ανάπτυξη των τεχνών στα Τζουμέρκα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και δήλωσε πως νιώθει σαν απλός συγχωριανός όχι σαν πρωθυπουργός και όντως το έκανε πράξη μιας η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων πέρασε απαρατήρητη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του.

Στο μικρόφωνο μας ενημέρωσε για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί αλλά και για τα μελλοντικά έργα ανάπτυξης που βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης για την περιοχή μας. Η βραδιά κύλησε όμορφα κι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, τόσο ο κόσμος όσο κι ο πρωθυπουργός χόρεψαν και γλέντησαν μέχρι τις πρωινές ώρες στην πλατεία του χωριού.

Ομιλία Τσίπρα και παραλαβή του πίνακα του Βασίλη Σταύρου
Την επόμενη μέρα το πρωί βρέθηκε στην καφετέρια του ξενοδοχείου πολύς κόσμος για να τον χαιρετήσει ανάμεσα στους οποίους ήταν κι ο Βασίλης Τσίρκας, ο Μαρίνος Γαρνέλης καθώς και ο περιφερειακός σύμβουλος Ιωαννίνων ο καθηγητής πανεπιστημίου Κώστας Μπασιούκας οι οποίοι είναι επίσης Αθαμανιώτες . Εκεί έγινε μία ανοιχτή συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τα Τζουμέρκα όπως ο Παραλίμνιος δρόμος, το φράγμα της Μεσοχώρας, η ολοκλήρωση της Ε.Ο Άρτας - Τρικάλων και η δημιουργία ενός πάρκου ορεινών δραστηριοτήτων.

Ο Τσίπρας με Πάνο Καμμένο, Βασίλη Τσίρκα και Κώστα Μπασιούκα στο Ελατοφίλητο

Άφιξη Πάνου Καμένου στο Αθαμάνιο
Ξαφνικά η συζήτηση αυτή διακόπηκε από έναν εκκωφαντικό θόρυβο που προέρχονταν από ψηλά και ανάμεσα απ' τα έλατα εμφανίστηκε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος το οποίο προσγειώθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου Αθαμανίου! Προς μεγάλη μας έκπληξη μετά από λίγα λεπτά αντικρίσαμε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων οι οποίοι στα πλαίσια επίσκεψης μονάδων της Ηπείρου έκαναν μία παράκαμψη για να παραλάβουν τον πρωθυπουργό και να τον μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Τον υποδεχτήκαμε όλοι θερμά και η συζήτηση συνεχίστηκε σε άλλα επίπεδα! Ο ίδιος ο υπουργός έκρινε απαραίτητο να φέρει τη ΜΟΜΑ στο Δήμο μας μετά το πέρας των εργασιών που διεξάγει στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη για την βοήθεια στην κατασκευή κάποιων απαραίτητων οδικών έργων. Δήλωσε μάλιστα οτι μαγεύτηκε από το τοπίο καθώς διαπίστωσε κι ο ίδιος την ανείπωτη ομορφιά των Τζουμέρκων που του είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός!

Αφού τελείωσε η κουβέντα κατευθύνθηκαν όλοι μαζί προς την πλατεία του χωριού στην ταβέρνα "Η ΘΕΑ" όπου γευμάτισαν και συνέχισαν τις συζητήσεις τους. Ο Κος Καμμένος σε εύθυμο σχόλιο κυνηγού διπλανού τραπεζιού για το θόρυβο του ελικοπτέρου που ανησύχησε τα αγριογούρουνα της περιοχής απάντησε χαμογελώντας πως πολύ θα ήθελε να συμμετέχει κι αυτός σε μία εξόρμηση των ντόπιων κυνηγών το ερχόμενο Φθινόπωρο. Γύρω στις 2 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός παρέα με τον Υπουργό αναχώρησαν με το ελικόπτερο πραγματοποιώντας εντυπωσιακούς ελιγμούς πάνω απο την πλατεία του χωριού όπου πλήθος κόσμου τους αποχαιρετούσε!

Γεύμα με Πάνο Καμμένο στην πλατεία

Οι χωριανοί αποχαιρετούν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο 

Το ελικόπτερο πάνω από το Αθαμάνιο
Με το καλό να ξανανταμώσουμε!

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Στις όχθες του Αχελώου δροσίζονταν οι κόρες του Ποταμού, οι νύμφες Αχελωίδες


Ήταν αργά μεσημεράκι όταν έφτασα στις όχθες του Αχελώου να δροσιστώ μια στάλα όταν άκουσα φωνές και γέλια πολλά, κρύφτηκα πίσω από τα πλατάνια και τις αντίκρυσα.

Ήταν οι νύμφες Αχελωίδες, οι κόρες του ποταμού που βουτούσαν κι έπαιζαν στα γάργαρα νερά του. Δεν μίλησα, φοβήθηκα μην τρομάξουν και φύγουν, μόνο έμεινα να θωρώ και να θαυμάζω τη θεϊκή ομορφιά και ζηλευτή ξεγνοιασιά τους.

Κι όποιος στις όχθες του Αχελώου κατέβει για να δροσιστεί, ίσως τις ακούσει να παίζουν και να γελούν στα διάφανα νερά του!







Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Τα Τζουμέρκα παίρνουν μπρος επιτέλους!


Της Έλιας Στασινού

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Πρωθυπουργού και συγχωριανού μας Αλέξη Τσίπρα, τον επισκεφτήκαμε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή των Ελλήνων για να του μεταφέρουμε ευχές και δώρα από τους συντοπίτες του! Η χαρά του δεν κρύβονταν όταν έλαβε ντόπια προϊόντα που δεν ήταν άλλα από φρέσκα αυγά, ρίγανη, τσάι του βουνού και τσίπουρο!


Παρόλο το φόρτο εργασίας του, είχαμε μία εκτενή συνομιλία για τα καίρια θέματα που αφορούν τα Τζουμερκα, Κεντρικά και Ανατολικά καθώς η από κοινού ανάπτυξη είναι προς όφελος όλων. Επίσης γίναμε αποδέκτες της επιθυμίας του να χορέψει φέτος το Καγκελάρι μαζί μας στο Αθαμάνιο! Με τη σειρά μας κι εμείς καλέσαμε τον Υπουργό Επικρατείας Κο Νίκο Παππά, ο οποίος βρισκόταν εκεί, να μας επισκεφτεί μιας και όπως είπε έχει ακούσει τόσο καλά λόγια για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του!


Επίσης είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας υποδεχτεί στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο οποίος με μεγάλο ζήλο μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους και απάντησε στις ερωτήσεις και απορίες μας για τη λειτουργία της. Συζήτησε μαζί μας όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ορεινής Άρτας μιας και καταγόμενος από τα Τζουμέρκα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ανάδειξης της περιοχής μας. Αν και η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των επιτροπών, των οποίων είναι μέλος, δεν μας άφησε πολλά χρονικά περιθώρια, είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση την οποία σκοπεύουμε να επαναλάβουμε στο μέλλον.




Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαμε την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η οποία παρόλες τις αυξημένες υποχρεώσεις της, μας αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο της για να μας ενημερώσει εκτενέστερα για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τα Τζουμέρκα.

Συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε:

Για την άμεση έναρξη των εργασιών αναστήλωσης της γέφυρας της Πλάκας εντός του καλοκαιριού. Μάλιστα όπως μας είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποτελεί ορόσημο των Τζουμέρκων και οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Για την στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό του Κ/Υ Βουργαρελίου το οποίο πάλι κινδύνευε να μείνει χωρίς γιατρούς κατα το διάστημα του Αυγούστου. Μάλιστα ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας Κος Πολάκης για το αίτημα επισκευής των κτιριακών του εγκαταστάσεων ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και μας διαβεβαίωσε οτι τα παραπάνω χρόνια προβλήματα θα λυθούν οριστικά.


Επίσης μας γνωστοποιήθηκε η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του οδικού δικτύου Άγναντα - Βουργαρελι που αποτελεί μείζονος σημασίας έργο για την σύνδεση των Κεντρικών με τα Βόρεια Τζουμέρκα το οποίο καθυστέρησε αρκετά χρόνια και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.  

Σημαντική θα είναι και η συμβολή της ένταξης του έργου σύνδεσης της Ιόνιας οδού με τη Γέφυρα Πλάκας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα την άμεση σύνδεση των Τζουμέρκων με τον σημαντικότερο οδικό άξονα της Δ. Ελλάδος. 

Εξασφαλίστηκαν επιτέλους τα κονδύλια για την παράκαμψη Αθαμανίου η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητη για την ασφάλεια των διερχομένων μιας και ο υπάρχων δρόμος δεν πληροί τις προδιαγραφές για την κίνηση βαρέων οχημάτων. Παράλληλα θα διενεργηθεί μελέτη για τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού Αθαμανίου – Θεοδωριάνων η οποία χρήζει άμεσων επισκευών και η φθορά του χρόνου επάνω της είναι παραπάνω από εμφανής. 

Ξεκινάει επιτέλους η διαδικασία για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας με απεμπλοκή του έργου από την εκτροπή του Αχελώου και της λειτουργίας Υ/Η σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έργο το οποίο έπρεπε να είναι ενεργό εδώ και δύο δεκαετίες αλλά είχε σταματήσει λόγω αντιδράσεων για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εκτροπής. 
  
Επίσης η Κα Γεροβασίλη μίλησε για τους στόχους του επόμενου έτους οι οποίοι είναι η σύνταξη μελέτης βελτίωσης της Ε.Ο Άρτας Τρικάλων ώστε με στοχευμένες παρεμβάσεις σε τμήματα της να επιτευχθεί η συντόμευση της διαδρομής και εξομάλυνσή της στα δύσκολα σημεία. Σε ερώτηση μας για την κατασκευή του Παραλίμνιου ανέφερε πως τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν το κόστος ενός τόσο μεγάλου έργου προς το παρόν. 

Ένα τμήμα της ΕΟ Τρικάλων που περιμένει χρόνια κι αυτό να αποπερατωθεί και μπήκε στο πρόγραμμα είναι το Αρματολικό - Γέφυρα Αλεξίου, μήκους περίπου 10 χιλιόμετρων, για άμεση σύνδεση της Άρτας με τα Τρίκαλα. Συγγεκριμένα η Κα Γεροβασίλη μας είπε πως είναι ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός Κος Σπίρτζης  και στην επικείμενη επίσκεψη της στα Τρίκαλα θα θέσει το θέμα στις τοπικές αρχές.

Στα σκαριά βρίσκεται κι άλλο ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση Λιβάδι Θεοδωριάνων για το οποίο υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη που παρέμενε για χρόνια στα συρτάρια και τώρα ήρθε η ώρα να βγει στο φως μιας και η κατασκευή του αποτελεί χρόνια επιθυμία των κατοίκων αλλά και των πολιτικών μας εκπροσώπων.

Αφού περάσαμε όλο το απόγευμα με τους συντοπίτες μας, αποχωρήσαμε με το αίσθημα της ικανοποίησης ότι επιτέλους τα Τζουμέρκα θα τύχουν της προσοχής που τους αρμόζει!