Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

"Ζεύκι" εστία προώθησης του πολιτισμού των Τζουμέρκων με διαδικασίες μυσταγωγίας!


Της Έλιας Στασινού*

Για 5η συνεχή χρονιά διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία η γιορτή Κρασιού στο "Ζεύκι" στο Βαθύκαμπο Άρτας και με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε οτι κάθε χρόνος που περνάει γίνεται όλο και καλύτερη. Φέτος το κελάρι του οινοποιείου ανακαινίστηκε και, εκτός από τα εκλεκτά κρασιά του, φιλοξένησε τοπικά προϊόντα καθώς και έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τα χωριά του Αράχθου.

Τα κοντοσούβλια είχαν την τιμητική τους στροβιλίζοντας προκλητικά στον υπαίθριο χώρο, το κρασί για άλλη μια φορά μας μάγεψε και άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας, η καρδιά ευφράνθηκε, τα παιδάκια παίξανε ελεύθερα με την ψυχή τους στο γήπεδο, στην παιδική χαρά και ήρθαν σε επαφή με τα ζωάκια της φάρμας!

Όλοι ανεξαιρέτως έμειναν ευχαριστημένοι και πιστέψτε με πως το κρασί του "Ζεύκι" είναι απο τα πιο αρωματικά που έχω γευτεί, γεγονός που οφείλεται στην "Ζαμπέλα", ποικιλία που παλεύουμε χρόνια στα Τζουμέρκα να την κάνουμε "ΠΟΠ" η οποία καταφέρνει να σε φέρει σε ευφορία χωρίς να σε χαλάει στο ελάχιστο! Και όλα αυτά τα γεύεσαι και τα αισθάνεσαι μέσα στο υπέροχο, εξωτικό τοπίο που σε περιβάλλει με διαδικασίες που θυμίζουν μυσταγωγία!

Φτάνοντας στον ποταμό Άραχθο θαρρείς πως εισέρχεσαι σε τροπική ζώνη, η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που σε πνίγει στην κυριολεξία και άνετα θυμίζει Αμαζόνιο! Οι δύο ταβέρνες που λειτουργούν στην περιοχή τα τελευταία 5 χρόνια "Το ζεύκι" και "Ο Σφήκας" στο διπλανό Κρυονέρι έχουν μετατρέψει μία "άγονη" περιοχή, και βάζω αποσιωπητικά διότι μόνο άγονη δεν είναι, σε κέντρο διερχομένων!

Το Ζεύκι έχει μετεξελιχθεί σε μέρος συνάντησης σύγχρονου οραματισμού και κέντρου επικοινωνίας ανθρώπων που πραγματικά νοιάζονται και θέλουν να βρουν λύσεις για τούτο τον τόπο. Φυσικά όλα αυτά τα χρωστάμε στον ιδιοκτήτη του τον Κώστα Βασιλείου ο οποίος με την άσβεστη φλόγα του πάθους του για την περιοχή κατάφερε να φτιάξει ουσιαστικά μία εστία που αγκαλιάζει όλους τους νέους ανθρώπους που επιχειρούν και θέλουν να αξιώσουν στον τόπο τους. Να ΄ναι καλά ο άνθρωπος και να αποτελεί για πάρα πολλά χρόνια ακόμα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας! Τον ευχαριστούμε για όλα!





















Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Διχάζει το νέο λογότυπο της Άρτας, οφείλουμε να λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη την προώθηση της τουριστικής μας ταυτότητας

Πολλά είναι τα ζητήματα που προκύπτουν από το νέο λογότυπο που σχεδιάστηκε από το Δήμο Αρταίων για την τουριστική προώθηση της περιοχής μας.

1)      Υπάρχει ήδη λογότυπο το οποίο χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου μέσω ΕΣΠΑ με την δημιουργία της (ΑΡ.Τ.Τ.Α.Α) Αρχής Τοπικής Τουριστικής Ανάπτυξης & Απασχολησιμότητας σε σύμπραξη με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Επιπλωμένων Διαμερισμάτων και Ξενώνων αγροτουρισμού "Ο Άραχθος" το οποίο εκφράζει ολόκληρη την Π.Ε Άρτας με 4 σύμβολα την Παρηγορήτισσα, τον Άραχθο, το Γεφύρι και το βουνό με το σλόγκαν «Άρτα της φύσης». Το εν λόγω λογότυπο κοινοποιήθηκε σε όλους τους δήμους του νομού 11/04/14 για να το χρησιμοποιούν για την τουριστική τους προβολή. Το σήμα κατατεθέν μιας περιοχής οφείλει να είναι ΕΝΑ και να μην αλλάζει κάθε τόσο χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ειδάλλως δημιουργείται σύγχυση ως προς την ταυτότητα της περιοχής.
  

2)       Το νέο λογότυπο που σχεδιάστηκε για το δήμο Αρταίων με το σλόγκαν "Άρτα γέφυρα εποχών" περιέχει πάρα πολλά σύμβολα 6 τον αριθμό (την Παρηγορήτισσα, τον Άραχθο, Το Κάστρο, το Γεφύρι, ένα ψάρι, ένα πορτοκάλι) και τα σχέδια θυμίζουν αφηρημένη τέχνη. Ας μην ξεχνάμε τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η σχεδίαση ενός λογότυπου οι οποίες είναι η απλοϊκότητα και τα σχέδια να είναι όσο πιο κατανοητά γίνεται. Αν δεν γνωρίζεις καλά την Άρτα δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τους συμβολισμούς. Επιπλέον η σωστότερη μετάφραση στα Αγγλικά για να περιέχει συμβολικά και τη λέξη γεφύρι είναι bridging seasons (γεφυρώνοντας εποχές). 

3)      Επίσης στην Άρτα ανήκει το ξηροβούνι, τα όρη βάλτου (Γάβρογγο) καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων οι κάτοικοι των οποίων κάθε μέρα βρίσκονται στην πόλη και αφήνουν σημαντικά ποσά στην αγορά της Άρτας. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός οτι οι περισσότεροι Αρτινοί έχουν καταγωγή από τα ορεινά οπότε είναι πολύ δύσκολο να  παρακάμψεις το βουνό. Αν ψάξετε την αντίστοιχη προσπάθεια του Δ. Ιωαννιτών θα αντιληφθείτε οτι τον τουρισμό τον προωθούν σφαιρικά και όπως χαρακτηριστικά λένε "έχει τα πάντα" πόσο μάλλον εμείς στην Άρτα που συνδυάζουμε και βουνό και θάλασσα!

4)      Είναι παράλογο με άλλο λογότυπο να προωθείται η πρωτεύουσα του νομού, με άλλο η Π.E Άρτας και με άλλο ο Δήμος Κ. Τζουμέρκων, ο Γ. Καραϊσκάκης και Ν. Σκουφάς. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται η μεταξύ μας συνεργασία για το καλό όλων μας; Η Άρτα είναι πολύ πίσω στον τουρισμό κι έχει ανάγκη ο τομέας αυτός να αντιμετωπίζεται πολύ πιο σοβαρά.

5)   Tο αρχικό λογότυπο της ΑΡ.Τ.Τ.Α.Α ήταν προϊόν διαβούλευσης 30 νέων παιδιών, λίγων αλλά επαγγελματιών του κλάδου του τουρισμού στην Άρτα, μερικών δεκάδων πολιτών και 3 Δ.Σ. ΔΔ της Άρτας. Άλλοι συμφώνησαν, άλλοι προσαρμόστηκαν, όλοι συμμετείχαν...έτσι γίνονται αλλαγές με συνεργασία διότι τα έργα οφείλουν να έχουν συνέχεια αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Της Έλιας Στασινού