Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Το αναψυκτικό τσάι του βουνού (TUVUNU) κατακτά τα Αθαμανικά όρη

TUVUNU με θέα το Αθαμάνιο Άρτας στα Τζουμέρκα

Απολαμβάνοντας το ντόπιο αυτοφυές τσάι «Σιδερίτη» και τις ευεργετικές του ιδιότητες εδώ και χρόνια στα Τζουμέρκα δεν μπορούσα ποτέ να σκεφτώ τη δυνατότητα να βγει σε αναψυκτικό ή αν θέλετε μόνο στα πιο τρελά μου όνειρα θα μπορούσα να το φανταστώ!

Φυσικά όταν κανείς ακούει τη λέξη «αναψυκτικό» αυτόματα του έρχονται στο νου χημικά πρόσθετα, συντηρητικά, ζάχαρη, συστατικά που το καθιστούν για πολύ κόσμο απαγορευτικό. Ακούγοντας λοιπόν για το φίνο αναψυκτικό “TUVUNU”, το οποίο παρεμπιπτόντως ήδη εξάγεται με επιτυχία στο εξωτερικό, από τη μία κατενθουσιάστηκα αλλά από την άλλη ως γνήσια οπαδός της ντόπιας ποικιλίας τσαγιού διατηρούσα τις αμφιβολίες μου για τη γεύση, τα συστατικά και τις ιδιότητες του.

Οι απορίες και οι αμφιβολίες μου αποκαταστάθηκαν όταν ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας, ο Δημήτρης Κρις προσκαλέστηκε από τον Χρήστο Κορδούλα υπεύθυνο του καταφύγιου στον Καταρράκτη και διοργάνωσαν ημερίδα στα Άγναντα για να προωθήσουν συμβολαιακή καλλιέργεια με διάρκεια 7 έτη για όσους έχουν γη στα Τζουμέρκα και επιθυμούν να το καλλιεργήσουν. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Tuvunu παράγει τα προϊόντα της στην Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή, όπου βγαίνει και η βραβευμένη ελληνική μπύρα «Βεργίνα». Η εταιρία ήδη λειτουργεί με συμβολαιακή καλλιέργεια από το 2011 στη Θράκη και σε αρκετές ακόμη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος.


Ανοίγοντας αυτό το υπερμοντέρνο, ντιζαϊνάτο κουτάκι «TUVUNU»  που μου πρόσφερε ξύπνησε αμέσως στη μνήμη μου η υπέροχη μυρωδιά του αγαπημένου μου ροφήματος, έντονη, απαλή και η πρώτη γουλιά διαδέχτηκε τις επόμενες σχεδόν βουλιμικά! Αυτή η ευχάριστη έκπληξη ήταν για μένα μία αποκάλυψη, δεν είχε καμία διαφορά με το ντόπιο τσάι που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια εμείς οι Τζουμερκιώτες! Όταν το κουτάκι άδειασε περιττό να σας πω για πόση ώρα μοσχοβόλαγε ο τόπος!


Έχω να πω τόσα πολλά που δεν ξέρω από πού να αρχίσω και που να τελειώσω! Καταρχάς να πούμε ότι το τσάι «TUVUNU» περιέχει αγνό ανθόμελο και φρέσκο χυμό λεμονιού, τόσο απλά ! Δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και χρωστικές ουσίες και διατηρεί απόλυτα το αξεπέραστο άρωμα του, τη φίνα γεύση του και την ευεξία την οποία σου προκαλεί. Επίσης παράγεται και χωρίς  μέλι μόνο με την προσθήκη χυμού λεμονιού!

Στο δια ταύτα τώρα, η εταιρία ψάχνει καλλιεργητές με γη στα Τζουμέρκα και οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες για μία τόσο ψαγμένη και ποιοτική παραγωγή. Ο σπόρος παρέχεται από τους ίδιους διατηρώντας την ντόπια ποικιλία, τα αγροτεμάχια θα πρέπει να είναι σε υψόμετρο 400-1000 μέτρα και τα χωράφια καθαρά από λιπάσματα να είναι προσήλια και να μην κρατάν νερό, να στραγγίζουν δηλαδή. Η καλλιέργεια έχει οικολογικές προϋποθέσεις, χωρίς χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων μόνο βιολογική λίπανση επιτρέπεται. Οι υπεύθυνοι γεωπόνοι κατατοπίζουν πλήρως και συμβουλεύουν τους καλλιεργητές ανά πάσα στιγμή.

Sideritis perfoliata spp. perfoliata.
"Τσάι της Πίνδου ή Βλάχικο.Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα είδη τσαγιού του βουνού και στην Ελλάδα αυτοφύεται στους Νομούς Τρικάλων,Καρδίτσας και σε μικρό τμήμα του Νομού Άρτας σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 έως 1500 μέτρα.Παρουσιάζει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο"
Η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής, οι ειδικοί επιστήμονες παίρνουν δείγμα χώματος από το χωράφι για έγκριση, δίνεται ο κατάλληλος σπόρος, ο καλλιεργητής είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία σπορείου σε θερμοκήπιο και για την πιστοποίηση της καλλιέργειας του ως βιολογική,  το κόστος πιστοποίησης  υπολογίζεται στα 150 ευρώ το χρόνο περίπου για 1-50 στρέμματα.
Τώρα κάποιες πληροφορίες για την καλλιέργεια τσαγιού είναι ότι δεν χρειάζεται αρδευτικό σύστημα, ποτίζεται μία φορά όταν το φυτεύεις,  εχθροί του είναι τα ζιζάνια τα οποία πρέπει να καταπολεμηθούν μόνο την πρώτη χρονιά και πολύ λιγότερο την δεύτερη. Το προϊόν παραδίδεται αποξηραμένο είτε σε ξηραντήριο είτε σε ξηρό και σκοτεινό χώρο.

Επίσης το χωράφι πρέπει να είναι φραγμένο για να προστατεύεται από τα ζώα, φυτεύεται Οκτώβρη ή Μάρτη, έχει διάρκεια ζωής 7 έτη, η παραγωγή του υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 80-100 κιλά/ στρέμμα τα πρώτα έτη και 150-200 κιλά/ στρέμμα όταν είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η τιμή είναι 3,80/ κιλό εώς ότου το προϊόν  πιστοποιηθεί ως βιολογικό το οποίο παίρνει κάνα δύο χρόνια και 4,80 κιλό όταν έχει όλα τα πιστοποιητικά του. Αυτά είδα και άκουσα στην ημερίδα και σας τα μεταφέρω, για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο γεωπόνο της εταιρίας, Βασίλη Γκρέστα στο 6970067278 και στο info@tuvunu.com  


Θεωρώ χρέος μας να στηρίζουμε τις ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες που προωθούν τις ντόπιες ποικιλίες και τα αγνά ελληνικά προϊόντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στην υγεία του καταναλωτή, στηρίζουν τους Έλληνες παραγωγούς και ενισχύουν τις εξαγωγές της χώρας . Παρόλο που διανύουμε δύσκολες εποχές, η ελληνική επιχειρηματικότητα με πολύ προσπάθεια παλεύει να επιβιώσει απέναντι  στου κολοσσούς και στα λόμπι και να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες πολλές φορές παίζουν βρόμικα παιχνίδια.

Ας αντισταθούμε λοιπόν με τον τρόπο μας, υπάρχει ελπίδα όταν η Ελλάδα είναι ενωμένη και αυτό θα συμβεί όταν αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στις δυνατότητες της! Η εταιρεία «TUVUNU” αποτελεί λαμπρό παράδειγμα σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας και μας κάνει να ελπίζουμε σε ένα λαμπρότερο μέλλον!


Έλια Στασινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου