Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Τα Τζουμέρκα παίρνουν μπρος επιτέλους!


Της Έλιας Στασινού

Με την ευκαιρία των γενεθλίων του Πρωθυπουργού και συγχωριανού μας Αλέξη Τσίπρα, τον επισκεφτήκαμε στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή των Ελλήνων για να του μεταφέρουμε ευχές και δώρα από τους συντοπίτες του! Η χαρά του δεν κρύβονταν όταν έλαβε ντόπια προϊόντα που δεν ήταν άλλα από φρέσκα αυγά, ρίγανη, τσάι του βουνού και τσίπουρο!


Παρόλο το φόρτο εργασίας του, είχαμε μία εκτενή συνομιλία για τα καίρια θέματα που αφορούν τα Τζουμερκα, Κεντρικά και Ανατολικά καθώς η από κοινού ανάπτυξη είναι προς όφελος όλων. Επίσης γίναμε αποδέκτες της επιθυμίας του να χορέψει φέτος το Καγκελάρι μαζί μας στο Αθαμάνιο! Με τη σειρά μας κι εμείς καλέσαμε τον Υπουργό Επικρατείας Κο Νίκο Παππά, ο οποίος βρισκόταν εκεί, να μας επισκεφτεί μιας και όπως είπε έχει ακούσει τόσο καλά λόγια για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του!


Επίσης είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας υποδεχτεί στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο οποίος με μεγάλο ζήλο μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους και απάντησε στις ερωτήσεις και απορίες μας για τη λειτουργία της. Συζήτησε μαζί μας όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της ορεινής Άρτας μιας και καταγόμενος από τα Τζουμέρκα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ανάδειξης της περιοχής μας. Αν και η συμμετοχή του στις συνεδριάσεις των επιτροπών, των οποίων είναι μέλος, δεν μας άφησε πολλά χρονικά περιθώρια, είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση την οποία σκοπεύουμε να επαναλάβουμε στο μέλλον.




Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαμε την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη η οποία παρόλες τις αυξημένες υποχρεώσεις της, μας αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο της για να μας ενημερώσει εκτενέστερα για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τα Τζουμέρκα.

Συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε:

Για την άμεση έναρξη των εργασιών αναστήλωσης της γέφυρας της Πλάκας εντός του καλοκαιριού. Μάλιστα όπως μας είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποτελεί ορόσημο των Τζουμέρκων και οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Για την στελέχωση με υγειονομικό προσωπικό του Κ/Υ Βουργαρελίου το οποίο πάλι κινδύνευε να μείνει χωρίς γιατρούς κατα το διάστημα του Αυγούστου. Μάλιστα ενημερώθηκε ο υπουργός Υγείας Κος Πολάκης για το αίτημα επισκευής των κτιριακών του εγκαταστάσεων ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα και μας διαβεβαίωσε οτι τα παραπάνω χρόνια προβλήματα θα λυθούν οριστικά.


Επίσης μας γνωστοποιήθηκε η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του οδικού δικτύου Άγναντα - Βουργαρελι που αποτελεί μείζονος σημασίας έργο για την σύνδεση των Κεντρικών με τα Βόρεια Τζουμέρκα το οποίο καθυστέρησε αρκετά χρόνια και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.  

Σημαντική θα είναι και η συμβολή της ένταξης του έργου σύνδεσης της Ιόνιας οδού με τη Γέφυρα Πλάκας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα την άμεση σύνδεση των Τζουμέρκων με τον σημαντικότερο οδικό άξονα της Δ. Ελλάδος. 

Εξασφαλίστηκαν επιτέλους τα κονδύλια για την παράκαμψη Αθαμανίου η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητη για την ασφάλεια των διερχομένων μιας και ο υπάρχων δρόμος δεν πληροί τις προδιαγραφές για την κίνηση βαρέων οχημάτων. Παράλληλα θα διενεργηθεί μελέτη για τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού Αθαμανίου – Θεοδωριάνων η οποία χρήζει άμεσων επισκευών και η φθορά του χρόνου επάνω της είναι παραπάνω από εμφανής. 

Ξεκινάει επιτέλους η διαδικασία για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας με απεμπλοκή του έργου από την εκτροπή του Αχελώου και της λειτουργίας Υ/Η σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έργο το οποίο έπρεπε να είναι ενεργό εδώ και δύο δεκαετίες αλλά είχε σταματήσει λόγω αντιδράσεων για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εκτροπής. 
  
Επίσης η Κα Γεροβασίλη μίλησε για τους στόχους του επόμενου έτους οι οποίοι είναι η σύνταξη μελέτης βελτίωσης της Ε.Ο Άρτας Τρικάλων ώστε με στοχευμένες παρεμβάσεις σε τμήματα της να επιτευχθεί η συντόμευση της διαδρομής και εξομάλυνσή της στα δύσκολα σημεία. Σε ερώτηση μας για την κατασκευή του Παραλίμνιου ανέφερε πως τα οικονομικά της χώρας δεν επιτρέπουν το κόστος ενός τόσο μεγάλου έργου προς το παρόν. 

Ένα τμήμα της ΕΟ Τρικάλων που περιμένει χρόνια κι αυτό να αποπερατωθεί και μπήκε στο πρόγραμμα είναι το Αρματολικό - Γέφυρα Αλεξίου, μήκους περίπου 10 χιλιόμετρων, για άμεση σύνδεση της Άρτας με τα Τρίκαλα. Συγγεκριμένα η Κα Γεροβασίλη μας είπε πως είναι ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός Κος Σπίρτζης  και στην επικείμενη επίσκεψη της στα Τρίκαλα θα θέσει το θέμα στις τοπικές αρχές.

Στα σκαριά βρίσκεται κι άλλο ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επισκεψιμότητας στην περιοχή μας που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση Λιβάδι Θεοδωριάνων για το οποίο υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη που παρέμενε για χρόνια στα συρτάρια και τώρα ήρθε η ώρα να βγει στο φως μιας και η κατασκευή του αποτελεί χρόνια επιθυμία των κατοίκων αλλά και των πολιτικών μας εκπροσώπων.

Αφού περάσαμε όλο το απόγευμα με τους συντοπίτες μας, αποχωρήσαμε με το αίσθημα της ικανοποίησης ότι επιτέλους τα Τζουμέρκα θα τύχουν της προσοχής που τους αρμόζει!



1 σχόλιο:

  1. Μαλλον ξεχασατε τη μεγαλυτερη οδικη σηραγγα της Ευρωπης που θα ξεκιναει απο την ΕΓΝΑΤΙΑ (ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ) και θα καταληγει στο ΑΘΑΜΑΝΙΟ ( περιπου 45 ΧΛΜ=30 ΛΕΠΤΑ διαδρομη) ωστε τα Τζουμερκα, σε 3-4 χρονια,να πλημμυρισουν με μιλιουνια τουριστες απο τη βορεια ΕΛΛΑΔΑ και τις λοιπες ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. Περα απο τις πολλαπλες θεσεις εργασιας που θα δημιουργηθουν κατα την κατασκευη της τεραστιας σηραγγας, τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, με τη δημοσιοτητα που θα παρουν απο το φαραωνικο εργο, θα γινουν top tourist destination , αρα θα... χεστουμε στο ταλληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή