Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Στα Θεοδώριανα η βάση των Τζουμέρκων στο σχεδιασμό του Pindus Trail!





Υποψήφια στην ΠΕ Άρτας με τον Γιώργος Ζάψας Κοινό των Ηπειρωτών

Της Έλιας Στασινού *

Ένα αισιόδοξο project το "Pindus Trail" ξεκίνησε μία ομάδα νέων ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων από ξενοδόχους, δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, τοπογράφους, ερευνητές πεδίου μέχρι και διοργανωτές υπαίθριων δραστηριοτήτων,  μέσω της ΚοινΣεπ "Terra Pindus" με κοινό στοιχείο την αγάπη για το βουνό και στόχο την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου από τις Πρέσπες μέχρι τους Δελφούς.

Στα Τζουμέρκα επικεφαλής είναι ο «δικός μας» Αποστόλης Τσιμπανάκος ιδιοκτήτης της εταιρίας διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων Exp. Trekking και λέω δικός μας διότι πρώτον όλοι γνωρίζουμε την εξαιρετική δουλειά που έκανε στο Καταφύγιο Μελισσουργών που έφερε κόσμο μέχρι και από το εξωτερικό και κατά δεύτερον παντρεύτηκε δικό μας κορίτσι, την Θεοδωριανίτισσα Σταυρούλα Παγώνη και στήνουν πλέον το δικό τους σπιτικό αλλά και την βάση της επιχείρησης στο πατρικό της κοπέλας στα Θεοδώριανα!

Ομολογώ ότι με ενθουσίασε αυτή η ομάδα νέων ανθρώπων όταν μου μίλησαν για το τόσο τολμηρό και εξαιρετικά αισιόδοξο project τους και χρησιμοποιώ αυτούς τους χαρακτηρισμούς διότι όποιος τολμάει τόσο μεγάλα εγχειρήματα σε καιρούς κρίσης, μάχεται το πρόβλημα με γροθιά στο μαχαίρι, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα ματώσουμε αλλά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε!!!  

Τα παιδιά μου είπαν ότι από τους φορείς ζητάνε υποστήριξη σε μικρά έργα που αφορούν τη διάνοιξη μονοπατιών, τη συντήρηση παλιών γεφυριών, βρυσών και πηγών, την ανάδειξη τοποθεσιών τουριστικού ενδιαφέροντος με κιόσκια κλπ. Στο εξωτερικό αυτό το μοντέλο ανάπτυξης στα βουνά υιοθετείται από τα εθνικά πάρκα διατήρησης και προστασίας της χλωρίδας και πανίδας όπως το δικό μας «Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου & χαράδρας Αράχθου», όπου δημιουργείται ένα σύστημα μονοπατιών για περιπατητές, ορειβάτες και λάτρεις του βουνού που περιλαμβάνουν βαθμούς δυσκολίας, διανυκτερεύσεις σε χωριά αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στο βουνό. Η ομάδα έχει πολύ καιρό που αλωνίζει την Πίνδο για να βρει τα παλιά μονοπάτια και να τα εντάξει στον ευρύτερο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Είμαι πεπεισμένη ότι η προσπάθεια τους, με τη βοήθεια των φορέων, σε συνδυασμό με την δρομολόγηση του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στο Λιβάδι Θεοδωριάνων από τον Δήμο και το Υπουργείο Υποδομών, την ύπαρξη ικανού αριθμού ξενώνων στα Κεντρικά Τζουμέρκα, αλλά και την πρόσφατη  δημιουργία καινούργιων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή, θα εκτινάξει τον τουρισμό στα ύψη και με τον τρόπο που αρμόζει στα βουνά μας!

 Όσον αφορά τις ΚοινΣεπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία την τελευταία επταετία καθώς στηρίζονται στη συνεργασία ανθρώπων (5 άτομα το ελάχιστο) διαφορετικών ή και ίδιων ειδικοτήτων χωρίς να χάνουν την ιδιότητα τους (πχ συνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι), με  κοινό στόχο και φυσικά με σημαία το κοινωνικό πρόσημο απολαμβάνοντας παράλληλα ειδική φορολογική πολιτική . Οι εταιρίες αυτές που απαιτούν ελάχιστα χρήματα για να στηθούν (200 ευρώ περίπου) αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης σε περιοχές σαν τις δικές μας όπου για προφανείς λόγους δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα παλιά μοντέλα συνεταιρισμών, που απαιτούσαν πολλά μέλη, μεγάλη παραγωγή και ενασχόληση με το ίδιο αντικείμενο και φυσικά δικαιούνται να μπουν σε προγράμματα κρατικών επιχορηγήσεων. 

Γνώμη μου είναι πως εφόσον στα Τζουμέρκα υπάρχουν αρκετές οικογένειες που παράγουν σπιτικό τυρί, τραχανά, κρέας, ντόπια γλυκά, εργόχειρα κλπ ευκαιρία είναι να το σκεφτούν και να συνεταιριστούν για να διευρύνουν την πελατεία τους και να βοηθήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, γεγονός που θα ωφελήσει τους πάντες. Τροφή για σκέψη λοιπόν για όλους τους νέους μας να αρχίσουν να επενδύουν επιχειρηματικά μέσω ΚοινΣεπ! 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου