Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Βελτιώστε την ΕΟ Άρτας Τρικάλων και το δρόμο Θεοδώριανα - Μελισσουργούς επιτέλους!

Μεσοχώρα ΕΟ Άρτας Τρικάλων 


Της Έλιας Στασινού
Όλοι όσοι έχουν καταγωγή από τα Τζουμέρκα γνωρίζουν ότι οι δρόμοι είναι ο κύριος λόγος που βρίσκονται σε απομόνωση. Με την μεν κατασκευή του φράγματος Πουρναρίου στην Άρτα το 1980 και την προσαρμογή του δρόμου στα τότε δεδομένα, η διαδρομή της ΕΟ Άρτας - Τρικάλων έγινε μακρύτερη και πιο δύσβατη με αποτέλεσμα να χρειάζεται πάνω από μια ώρα για να φτάσεις από την πόλη της Άρτας στην έδρα του Δήμου Κ. Τζουμέρκων στο Βουργαρέλι. Με τη δε κατασκευή του Φράγματος της Μεσοχώρας στα Τρίκαλα το 1986 ο νέος σχεδιασμός του δρόμου πέρασε από το Αρματολικό Τρικάλων μέσα από την Ελάτη αλλά τα 12 χλμ (Αρματολικό- Γέφυρα Αλεξίου) έχουν μείνει ανολοκλήρωτα κι έκτοτε ο δρόμος περνάει μέσα από τα δύσβατα χωριά της Μεσοχώρας (στενός με έντονες καθιζήσεις) και των Στουρναρέικων (φιδοειδής, στενός και με ανηφορική κλίση).  

Με στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της από τη μία πόλη μέχρι την άλλη, η διαδρομή αυτή μπορεί να μειωθεί από 2,5 σε 1,5 ώρα, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει κίνητρο εισροής τουριστικού ρεύματος από τη Θεσσαλία. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο οργανισμός της ΔΕΗ δεσμεύτηκε να επαναφέρει το δρόμο στην αρχική του κατάσταση κάποια στιγμή, κι αυτή η στιγμή έφτασε. 

Από την άλλη πλευρά τα Θεοδώριανα από στους Μελισσουργούς, τα δύο χωριά που έχουν αναπτύξει τον πεζοπορικό τουρισμό μέσα από τα καταφύγια τους, απέχουν μεταξύ τους μόλις 25 χλμ το ένα απο το άλλο,  όμως ο δρόμος είναι απροσπέλαστος κι έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε τον κύκλο των Τζουμέρκων 75 χλμ, μια διαδρομή δύσβατη κι επικίνδυνη που χρειάζεται πάνω από 2,5 ώρες για να την διασχίσεις. Η ένωση αυτών των δυό χωριών είναι ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη καθώς θα ολοκληρωθεί η κυκλική ένωση των Τζουμέρκων αφού φυσικά ολοκληρωθεί και ο δρόμος Βουργαρέλι – Καταρράκτης που έχει ήδη ενταχτεί στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών.

Η βελτίωση της Ε.Ο Άρτας – Τρίκαλων είναι στα σχέδια του Υπουργείου να υλοποιηθεί αλλά υπάρχει και ως σχέδιο στο χωροταξικό Ηπείρου. Άρα δεν μένει παρά να το ζητήσουμε επίμονα και να το διεκδικήσουμε και από τις δυο πλευρές.  

Κοιτάξτε καθημερινά σκηνικά στη Μεσοχώρα από τις νταλίκες που κουβαλάν προϊόντα από τα Τζουμέρκα στη Θεσσαλία κι αντίστροφα, είναι ντροπή τόσα χρόνια τόση εγκατάλειψη....... Αν δεν στραφούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση στο τέλος θα πάμε όλοι στα αστικά κέντρα και να δω τι θα τρώμε ..... Αν δεν κοιτάξουμε τα τοπικά προϊόντα και τον τουρισμό, πάμε χαμένοι....

Η διαδρομή Θοδώριανα - Μελισσουργοί απεικονίζεται με στυλό 25χλμ όχι 75 που κάνουμε σήμερα

Καθίζηση στη Μεσοχώρα
Φιδοειδής δρόμος στα Στουρναρέικα με ανηφορική κλίση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου