Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΧΙ στα Υ/Η, ΝΑΙ στην ήπια τουριστική ανάπτυξη διαμηνύουν οι επαγγελματίες των Τζουμέρκων στην Περιφέρεια


Της Έλιας Στασινού

Ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις γυναικείες περιφέρειες που στο κάτω κάτω δεν ενοχλούν κανέναν κι ας ασχοληθούμε με τις σωστές Περιφέρειες (Ηπείρου) οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον οικονομικό μαρασμό ή την ανάταση της περιοχής μας. Απο ότι φαίνεται η Άρτα άρχισε να παίρνει κεφάλι στη βιομηχανία του τουρισμού και κοιτάνε να το κόψουν. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι παρατηρείται επέλαση μικρών Η/Υ εργοστασίων σε μια περιοχή παρθένα που το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι τα πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά που αναβλύζουν από παντού και αυτοί κοιτάνε πως να τα τσιμεντώσουν και να τα θάψουν βαθιά μέσα στη γη;

Τα τελευταία χρόνια, στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων, έχουν παρατηρηθεί τα εξής φαινόμενα:

Πρώτον, υπήρξαν τρομερές καθιζήσεις των εδαφών κατα μήκος του Καταρρακτινού παραπόταμου  από τις πηγές του καταρράκτη στην Τ.Κ Καταρράκτη εώς τις εκβολές του στον Άραχθο, στη Σγάρα, όπου λειτουργούν 5 μικρά Υ/Η στο σύνολο. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015 - 2016 o Δήμος υπέβαλλε αιτήματα, τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών, για αποκατάσταση ζημιών ιδιαίτερα για τον Π. Δήμο Αγνάντων, όπου παρατηρήθηκε αυτή η έντονη καθίζηση (βλέπε άρθρα Ενίσχυση του Δήμου Κ. Τζουμέρκων ύψους 250.000 για τις θεομηνίες Δεκεμβρίου από το Υπ. ΕσωτερικώνΠιστώθηκαν 1.200.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης από πλημμύρες στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων Ενέργειες και για επίσημη κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη)

 Όπως γνωρίζουμε τα ποτάμια έχουν την ικανότητα αυτοπροστασίας όταν κυλάνε φυσιολογικά "κατεβάζοντας" υλικό που στην ουσία μπαζώνει και "οχυρώνει" τον παραποτάμιο χώρο. Ο εγκλωβισμός του νερού σε σωληνώσεις κάτω από τη γη σε συνδυασμό με την αλλαγή ροής του νερού όπου χρειάζεται, δημιουργεί και διάφορα άλλα προβλήματα, πέραν από τις καθιζήσεις, όπως την πρόκληση ξηρασίας και μαρασμού στην γύρω περιοχή,  την εξαφάνιση της τοπικής ιχθυοπανίδας, τις ζημιές σε μικρά γεφύρια κοκ (βλέπε γέφυρα πλάκας, Γεφύρι της Άρτας στον Άραχθο).

Δεύτερον, έγινε πραγματικότητα αυτό που όλοι οι Τζουμερκιώτες ονειρευόμασταν, και ξέραμε ότι αξίζαμε πολύ περισσότερο άπο άλλες περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου που χρηματοδοτούνται εδώ και παρα πολλά χρόνια για τουριστική ανάπτυξη (βλέπε Μέτσοβο), δηλαδή η εισροή τουριστικού ρεύματος ιδιαίτερα από το Ισραήλ (βλέπε άρθρα Ο απίστευτος τυπάς Sivan Zamir που πλημμύρισε τα Τζουμέρκα με Ισραηλινούς & Συνάντηση Δημάρχου με τον Ισραηλινό ταξιδιωτικό πράκτορα Sivan Zamir ) αλλά και η εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για τις παραλίες των Τζουμέρκων από τον εγχώριο τουρισμό κι όχι μόνο (βλέπε βίντεο Αχελώος η παραλία των Τζουμέρκων στον Τερπνά).

Η περιοχή των Τζουμέρκων ξεκίνησε δειλά, δειλά τα πρώτα της βήματα στην τουριστική ανάπτυξη τη δεκαετία του 90! όταν μέσω ΕΣΠΑ δημιουργήθηκαν παραδοσιακά καλύμματα, ενώ το 2019 εντάχτηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων το "Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων" στο Λιβάδι Θεοδωριάνων (βλέπε άρθρο Προς προγραμματική σύμβαση το Πάρκο ορεινών δραστηριοτήτων στα Θεοδώριανα!). Επίσης στο Δήμο Κ. Τζουμέρκων υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για διάσωση και αποκατάσταση όλων των παλιών γεφυριών του Δήμου αλλά και για διάνοιξη και συντήρηση παλιών μονοπατιών (τα λέμε και για το νέο Δ.Σ που καλό είναι να τα γνωρίζει). Στα Άγναντα υπάρχει Κέντρο Άθλησης και Ψυχαγωγίας που διοργανώνει υπαίθριες δραστηριότητες Tzoumerka Activities Centerενώ στα Θεοδώριανα ιδρύθηκε εταιρία διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων  Exp. Trekking με σκοπό την αξιοποίηση του μονοπατιού που διασχίζει την Πίνδο (Βλέπε άρθρα Στα Θεοδώριανα η βάση των Τζουμέρκων στο σχεδιασμό του Pindus Trail! 25 εθελοντές πήραν μέρος στον καθαρισμό του Pindus Trail στα Θεοδώριανα!)

Με γνώμονα τα παραπάνω αποτελεί τεράστια έκπληξη, για εμάς τους Τζουμερκιώτες, το γεγονός ότι η Περιφέρεια επανέρχεται με το θέμα του μικρού Υ/Η στην Αβαρίτσα, όπου οι κάτοικοι δήλωσαν ξεκάθαρα το είδος της ανάπτυξης που επιθυμούν και κατάφεραν να ακυρώσουν την απόφαση το 2013 λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πέραν αυτού, μας βρίσκει αντίθετους η θετική γνωμοδότηση του τμήματος τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (έγγραφα 7,8 συνημμένα παρακάτω) υπέρ της επένδυσης του Υ/Η στην Αβαρίτσα λόγω της υποτιθέμενης έλλειψης τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, χωρίς καν να έχουν επισκεφτεί το μέρος!!! (βλέπε άρθρο Το παραμυθένιο μονοπάτι της Αβαρίτσας με νερόμυλους και γάργαρα νερά για τον Καταρράκτη Παλιόμυλο!).

Ένα άλλο θέμα που μας δυσαρεστεί είναι το γεγονός πως αυτή τη φορά ΔΕΝ ζητήθηκε γνωμοδότηση του Δήμου από την Περιφέρεια αλλά και το ότι η νέα μελέτη, ελάχιστα διαφέρει από την προηγούμενη που απορρίφθηκε, ενώ επιπλέον εκπονήθηκε πάνω σε αντιπλημμυρική ζώνη και παρουσιάζει ελλείψεις στη μέριμνα του αρδευτικού συστήματος. Εδώ η περιοχή μας πάσχει σοβαρά από υδρευτικό σύστημα που είναι και άκρως απαραίτητο για την επιβίωση μας κι εμείς κοιτάμε να λύσουμε το ενεργειακό! Στο κάτω κάτω της γραφής ας λειτουργήσουν το φράγμα της Μεσοχώρας το οποίο είναι και οικολογικό και μπορεί να λύσει μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος της χώρας (αφού η ζημιά έχει ήδη γίνει εκεί από χρόνια) κι ας αφήσουν τους καταρράκτες και τα ρυάκια μας ήσυχα να αναβλύζουν, να δίνουν ζωή στον τόπο και να μαγεύουν όσους τα επισκέπτονται!

Στην επιστολή τους προς την Περιφέρεια Ηπείρου οι επαγγελματίες των Τζουμέρκων αναφέρουν:
" Σχεδιάζαμε μαζί με τους κατοίκους (και αιφνιδιαστήκαμε, γιατί πιστέψαμε ότι η πρόταση είχε απορριφτεί  οριστικά), να παρουσιάσουμε πρόταση στον Δήμο αλλά και στην Περιφέρεια, μιας ήπιας μορφής παρέμβαση στο φαράγγι, με ένα διακριτικό μονοπάτι και γεφυράκια με κορμούς,  όπου ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με την πλούσια  χλωρίδα και πανίδα του τόπου, να θαυμάσει τα καταρακτάκια και τις λιμνούλες του ποταμιού και στο τέλος τον πανέμορφο καταρράκτη "Παλαιόμυλο"!!! Αυτή κατά τη γνώμη μας είναι μια πρόταση με μέλλον και ανάπτυξη για όλους. Η συγκεκριμένη πρόταση θα δημιουργήσει πολλαπλές θέσεις εργασίας και όχι μια με υποαπασχόληση."

Εγώ θα συμπληρώσω για όσους δεν γνωρίζουν ότι το Υ/Η θα είναι μία ιδιωτική επένδυση με τη δημιουργία 1-2 θέσεων εργασίας, με απόδοση έκπτωσης 1% στο τιμολόγιο της ΔΕΔΔΗΕ των κατοίκων, ενώ στο Δήμο θα αποφέρει μόλις 0,3% . Αξίζει άραγε τον κόπο για αυτά τα ισχνά ποσά να καταστρέψουμε τα παρθένα τοπία μας, να υποστούν ζημιές τα πανέμορφα γεφύρια μας, που είναι ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, να τσιμεντωθούν τα πανέμορφα ρυάκια μας και αντί για το γλυκό κελάρυσμα του γάργαρου νερού, οι επισκέπτες μας αλλά και εμείς οι ίδιοι, να ακούμε τις μηχανές των εργοστασίων; Προς ενημέρωση των Τζουμερκιωτών μετά το αίτημα στην Αβαρίτσα Παλαιοκάτουνου ακολουθεί μπαράζ αιτημάτων για κατασκευή Υ/Η στο Βουργαρέλι, στη Μικροσπηλιά και ποιος ξέρει που αλλού! Εμείς βέβαια έχουμε μία ερώτηση κρίσης για την Περιφέρεια Ηπείρου: "Αφού είναι τόσο καλές επενδύσεις Υ/Η για την ανάπτυξη του τόπου, τότε γιατί δεν τα κάνει και στο Μέτσοβο;". 

Τέλος να ενημερώσω πως το έντυπο διαμαρτυρίας για το Υ/Η της Αβαρίτσας υπάρχει στην πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όποιος επιθυμεί μπορεί να μπει και να το υποβάλει στο site YΠΕΝ αφού εγγραφεί με όνομα χρήστη και κωδικούς του TAXISNET. Στην συγκεκριμένη πλατφόρμα θα βρείτε και τη θετική γνωμοδότηση, για το Υ/Η, της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου! Επίσης μπορείτε να υπογράψετε και το έγγραφο διαμαρτυρίας των επαγγελματιών των Τζουμέρκων, το οποίο ετοιμάζεται να σταλεί προς την Περιφέρεια, ζητώντας το από την Κα Βαλεντίνα Δήμου από το Παλαιοκάτουνο.

Εκτός από τα δελτία τύπου που παρατέθηκαν παραπάνω, θα δείτε παρακάτω φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα που τεκμηριώνουν τα λεγόμενα μας:

1, 2,3) Εικόνες από καθιζήσεις στον παραποτάμιο χώρο από Καταρράκτη μέχρι Σγάρα

4,5,6) Εικόνα από εγκατάσταση σωλήνων Η/Υ κατα μήκος του Καταρρακτινού παραπόταμου

7,8) Έγγραφο θετικής γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Τουρισμού Ηπείρου για το Υ/Η στην Αβαρίτσα το οποίο θα βρείτε συνημμένο στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος

9) Βίντεο του φαραγγιού της Αβαρίτσας μέχρι τον Καταρράκτη Παλαιόμυλο - ήχος της φύσης, πανέμορφα τοπία

10) Βίντεο από Υ/Η άλλης περιοχής - ήχος μηχανών, τσιμεντωμένα τοπία

11), 12) Εικόνες που δείχνουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που έπεται μετά τα Υ/Η

1
2
3
4
5

6


7

8


                                                                                  9

                                                                                    10
11

12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου