Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Μελέτη για δίκτυο μονοπατιών από το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

 Στις 5 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, στο Βουργαρέλι, συνάντηση εργασίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, εκπροσώπων των δήμων που βρίσκονται εντός των χωρικών ορίων του Πάρκου, πανεπιστημιακών και φορέων τουρισμού της περιοχής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της συνταχθείσας, για λογαριασμό του Φορέα,  μελέτης αποτύπωσης δικτύων μονοπατιών εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων και η καταγραφή και ο συντονισμός των δράσεων για την ανάδειξή τους.

Συμμετείχαν:

1. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων Σεραφείμ Φελέκης

2. Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος

3. Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές

4. Ο Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του Δικτύου Πίνδος Ανδρέας Στεργίου

5. Ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης

6. Ο Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Δημήτριος Κανής

7. Εκπρόσωπος του Δήμου Πύλης Χρήστος Γκρέκος

8. Εκπρόσωπος του Δήμου Αμφιλοχίας Χρήστος Σακαρίκας

9. Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριος Γούσιος

10. Από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννης Φαρασλής

11. Το μέλος του ΔΣ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων Αθανάσιος Μπαζούκας

Τον λόγο έλαβαν κατά σειρά ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σεραφείμ Φελέκης,  ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος και το μέλος του ΔΣ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Αθανάσιος Μπαζούκας.

Κύριος εισηγητής ήταν ο κ. Χρήστος Μήτσης – Δασολόγος, ο οποίος παρουσίασε την μελέτη αποτύπωσης των μονοπατιών, που συνέταξε για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Έγινε αποτύπωση σε 40 διαδρομές (μονοπάτια) εντός των Δήμων Βορείων Τζουμέρκων και Κεντρικών Τζουμέρκων. Ο προϋπολογισμός του έργου, κατά τον μελετητή, είναι περίπου 1.900.000€.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Ιωάννης Θεοχαρόπουλος, γνώστης των υφιστάμενων  μονοπατιών της περιοχής. Μίλησε για τα είδη των μονοπατιών, για τον βαθμό δυσκολίας τους, για την ανάδειξή τους και έκλεισε με το ότι πρέπει να μελετήσουμε τα καλά παραδείγματα άλλων περιοχών, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτριος Χάνδρας, εκπρόσωπος των επαγγελματιών τουρισμού, ο οποίος ανέδειξε την χρήση νέων τεχνολογιών για την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πεζοπόρο επισκέπτη και συγκεκριμένα της εφαρμογής tzoumerka-trails.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων η οποία κινήθηκε στο τρίπτυχο μονοπάτια -  περιβάλλον – τουρισμός.

Ανεδείχθη η αναγκαιότητα  αξιοποίησης των υφιστάμενων μονοπατιών στην περιοχή των Τζουμέρκων. Η υλοποίηση ενός δικτύου μονοπατιών είναι μια σημαντική περιβαλλοντική δράση που αυξάνει την επισκεψιμότητα της περιοχής. Ωφελούνται και οι κάτοικοι της περιοχής και αναβαθμίζεται το οικιστικό περιβάλλον.

Όμως τέθηκαν και προβληματισμοί. Οι δήμοι της περιοχής των Τζουμέρκων έχουν πολύ μικρούς προϋπολογισμούς για να μπορέσουν να συντηρήσουν τα μονοπάτια. Ίσως θα πρέπει και ιδιωτικοί φορείς να συνεισφέρουν στην συντήρησή τους.

Η μελέτη που παρουσιάσθηκε αποτελεί χρήσιμο εργαλείο περαιτέρω σχεδιασμού για τους Δημάρχους της περιοχής. Οι συναντήσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εκπροσώπων των Δήμων και ιδιωτικών φορέων πρέπει να γίνονται συχνά. Οι συναντήσεις αυτές θα συμβάλλουν ώστε τα Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης των Δήμων της περιοχής να έχουν σε πολλούς τομείς κοινά χαρακτηριστικά.

Τέθηκε προς συζήτηση  παλαιότερη πρόταση του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, που ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν το 2012, και προέβλεπε την κατασκευή ενός μεγάλου μονοπατιού που θα διέσχιζε τα Τζουμέρκα: «Μελισσουργοί – δυτικά των Πραμάντων – Στρανά Αγνάντων – Αγία Παρασκευή Καταρράκτη – Στάρια Ράμιας - Πάτερ Κοσμάς Κυψέλης – Ομαλή Βουργαρελίου – Αθαμάνιο – Θεοδώριανα». Το μονοπάτι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί προς τους όμορους Δήμους. 

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των υφιστάμενων μονοπατιών εντός ή εκτός των οικισμών αποτελεί αρμοδιότητα του κάθε Δήμου. Όμως η ανάδειξη μονοπατιών που θα διασχίζουν τον Δήμο και θα επεκτείνεται και στους όμορους Δήμους δίνει νόημα στην συνάντηση των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής με πολιτιστικούς και ιδιωτικούς φορείς, όπως η συνάντηση αυτή.

Πρέπει να χτίσουμε γέφυρες για να μας ενώσουν. Με την ανάδειξη των μονοπατιών που θα διασχίζουν τα όρια των Δήμων αυτό θα γίνει πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου