Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Με ένα κόκορα αλανιάρη κάνουμε θαύματα!


Της Έλιας Στασινού

Κοτόπιτα και κοτόσουπα από κόκορα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ΚΟΚΟΡΑΣ (ΑΛΑΝΙΑΡΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ, ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟ)
  • ΜΙΣΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • ΖΥΜΑΡΙ ΓΙΑ ΠΙΤΑ ΣΠΙΤΙΚΟ
  • 1 ΠΟΤΗΡΙ ΡΥΖΙ ΚΑΡΟΛΙΝΑ
  • ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ
Σε χύτρα ταχύτητος σκεπάζουμε τον κόκορα με νερό, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 1 ώρα από τη στιγμή που θα σφυρίξει η χύτρα.

Βγάζουμε τον κόκορα, το αφήνουμε να κρυώσει, βγάζουμε τα μπούτια στην άκρη και μαδάμε το στήθος και τα υπόλοιπα μέρη μαζί με το δέρμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
Ανοίγουμε 5 φύλλα (2 μεγάλα, 3 μικρά). Τα μικρά τα ψήνουμε ένα - ένα σε προθερμασμένο φούρνο σε λαδωμένο  ταψί, στους 200C στον αέρα για 7 λεπτά, μόλις ροδίσουν αρκετά τα βγάζουμε και τα θρυμματίζουμε σε μία λεκάνη. Μέσα στη λεκάνη ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα φύλλα, το μαδημένο κοτόπουλο, και 5-6 κουτάλες από το ζουμί του κόκορα. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το ένα μεγάλο φύλλο, αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το στρώνουμε, προσθέτουμε λίγο πιπέρι και πασπαλίζουμε με κεfαλογραβιέρα ή regato, σκεπάζουμε με το δεύτερο μεγάλο φύλλο, σφραγίζουμε καλά γύρω γύρω με το ζυμάρι. Ρίχνουμε από πάνω άλλη μια κουτάλα ζωμό και ψήνουμε στους 150 C, 40 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να ροδίσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑ
Στο ζωμό που έμεινε προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό, λίγο ακόμα αλάτι και όταν βράσει ρίχνουμε το ρύζι για 15 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αυγοκόβουμε τη σούπα ζεστή, ρίχνουμε μέσα τα μπούτια σε 4 κομμάτια ή μαδημένα. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα και την πίτα σε μεγάλη πιατέλα! 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου