Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Κρασί από τα Τζουμέρκα, της οινοποιίας Λαμπράκη, αυτές τις γιορτές!


ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ - ΚΟΥΝΙΕΣ ΑΡΤΑΣ Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

- Έχω προσέξει πως εδώ στα χωριά μας και δεν εννοώ μόνο στο Κρυονέρι η στις Κούνιες, αλλά και στα γύρω χωριά της περιοχής των Τζουμέρκων, πως όταν γίνονται συζητήσεις στις παρέες για το καλό κρασί, για αμπελώνες και οινοποιεία πως το μυαλό χωρίς δεύτερη σκέψη πηγαίνει κατευθείαν στον Πάνο Λαμπράκη. Τυχαίο, δεν νομίζω. Δεν πιστεύω όμως πως είναι ο μοναδικός στα θέματα αυτά, αλλά ο Πάνος και η Δήμητρα ξεχωρίζουν γιατί μέσα από μια διαδρομή ήπιων και χαλαρών τόνων κατάφεραν να γίνουν αγαπητοί και ξεχωριστοί στον κόσμο.

- Ο Πάνος με τη Δήμητρα αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό τους κοντά στα πατρικά τους πριν ακόμη ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Έτσι το ήθελε η μοίρα, ή ήταν μια συνειδητή επιλογή. Μάλλον το δεύτερο. Διαλέξανε τον δρόμο αυτόν, όπως και οι γονείς του που μείνανε πίσω, παρ΄ ολο που στη δεκαετία του 60-70 τρέχανε όλοι προς την πρωτεύουσα για μια καλύτερη ζωή. Δεν θαμπώθηκαν από τα φώτα της πόλης ούτε ζήλεψαν την { καλή ζωή} μείνανε στο χωριό τους και ρίζωσαν για τα καλά γιατί αγάπησαν τη γη τους, όπως η μάνα το παιδί.


- Νέα παιδιά γεμάτα ζωντάνια, με όρεξη για δουλειά και δημιουργία. 


- Ο Πάνος μικρο εργολάβος με όλα τα μηχανήματα υποδομής και με διαβολεμένο κέφι που πιάνει την πέτρα στα χέρια και γίνετε έργο τέχνης, ήταν σίγουρο πως κάποια μέρα θα πάει μπροστά. Και πήγε!!!! Αλλά πάνω απ’ όλα όμως αγάπησε τη μάνα γη που με σεβασμό, φροντίδα, υπομονή και επιμονή αλλά και με πολύ μεράκι έφτιαξε τους αμπελώνες του.


- Η Δήμητρα πάνω στο τρακτέρ καθοδηγούμενη από τον πεθερό της τον Γιάννη, οργώνει τα χωράφια και δεν αφήνει χέρσα λάκκα. Να λοιπόν όλοι η οικογένεια επί ποδός, η Κούλα , ο Γιάννης, η Δήμητρα και ο Πάνος να δουλεύουν όλοι μαζί για τον κοινό στόχο, να στήσουν μια βιώσιμη και πολλά υποσχόμενη οικογενειακή επιχείρηση το οινοποιείο και τα κατάφεραν.


- Είναι ένα μοναδικό οινοποιείο – εμφιαλωτήριο που παράγει ετησίως 30 τόνους κρασί και λειτουργεί από το 2010. Οι ποικιλίες των σταφυλιών όπως Μαλαγουζιά, Cabernet, Sauvigion, Αγιωργήτικο , Merlot και άλλες τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες είναι ιδανικές για να παράξουν τον κατάλληλο μούστο και κάτω από τις οδηγίες του οινολόγου και την προσωπικότητα του Πάνου να βγει το καλό κρασί. Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια και κουβέντες του αέρα. Στη διαδικασία της ζύμωσης που γίνετε σε σύγχρονα μηχανήματα απαιτείται σεβασμός και αγάπη για το αποτέλεσμα και τα παιδιά το ξέρουν. Και κάπως έτσι το μυρωδάτο, γλυκόπιοτο και γευστικό κρασί έρχεται στο τραπέζι μας και ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς . Το κρασί βέβαια είναι μια προσωπική υπόθεση σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι, αλλά όμως αν πιείς γουλιά – γουλιά ένα καλό κρασί και το αφήσεις να σου χαιδεύει απαλά τον ουρανίσκο , βάλε έναν καλό μεζέ και την καλή παρέα, τότε άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να ταξιδεύει χωρίς πυξίδα. 


Και τα κρασιά από ΚΟΥΝΙΕΣ αυτό το έχουν.


- Πολλά μπράβο αξίζουν στην Δήμητρα που είναι η ψυχή της επιχείρησης και στο Πάνο που ακούραστος συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την δημιουργικότητά του.


Η οικογενειακή επιχείρηση ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ εύχεται σε όλους χαρούμενες γιορτές και χρόνια πολλά!!!!!


Παναγιώτης Λαμπράκης και Δήμητρα Σακκά  Κιν 6977537493

Αμπάρι ηλεκτρονική αγορά

Κούνιες Ράμιας- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων.


Του Λευτέρη Καλιακάτσου*



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου