Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ο μύθος του Βασιλιά Αθάμα και η σχέση του με τα Αθαμανικά όρη


ΔΗΜΟΣ Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ – Ν. ΑΡΤΑΣ – Π. ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΘΑΜΑΣ – ΑΘΑΜΑΝΙΚΑ ΟΡΗ – ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Ο Αθάμας τρελαίνεται και καταστρέφει την οικογένεια του


Ο μύθος του Βασιλιά Αθάμα και η σχέση του με τα Αθαμανικά όρη

Ο Αθάμας ήταν γιος του Αιόλου και της Εναρέτης, η οποία είχε αδερφό το Σίσυφο. Ήταν Βασιλιάς της Βοιωτίας και νυμφεύτηκε τη Νεφέλη με την οποία απέκτησε τον Φρίξο και την Έλλη. Όταν έδιωξε τη γυναίκα του και παντρεύτηκε την Ινώ, απέκτησε άλλους δύο γιους. Η Ινώ ήταν κακή μητριά και πέτυχε να αναγκάσει τον Αθάμα να θυσιάσει στο βωμό του Δία τον γιό του το Φρίξο, για να σταματήσει η ακαρπία και να μην πέσει λιμός στο λαό του. Την ώρα της θυσίας όμως, η Νεφέλη αρπάζει το γιο της Φρίξο και τον φυγαδεύει μαζί με την Έλλη πάνω σε ένα Χρυσόμαλλο Κριάρι.

Τα δύο αδέρφια ταξιδεύουν πάνω από θάλασσες και στεριές για την Κολχίδα, αλλά κοντά στη Θράκη η Έλλη γλιστρά και πέφτει στη θάλασσα των δυο στενών που ονομάσθηκε Ελλήσποντος. Ο Φρίξος φτάνει στην Κολχίδα όπου βασιλεύει ο Αιήτης, αδερφός της Κίρκης, και θυσιάζει το Κριάρι στον Φύξιο Δία παραδίδοντας το Χρυσόμαλλο Δέρας του στον Αιήτη, ο οποίος τον παντρεύει με την κόρη του. Αργότερα ο Ιάσων θα κάνει την Αργοναυτική εκστρατεία και θα κλέψει το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Εντωμεταξύ ο Αθάμαντας χάνει τα λογικά του, καταστρέφει την οικογένεια του και διωγμένος από τη Βοιωτία καταφεύγει στους Δελφούς, να του πει ο χρησμός τι να κάνει. Ο χρησμός του λέει «όπου δεις να σου κάνουν τραπέζι τα άγρια θηρία, εκεί θα καθίσεις.  Ο Αθάμας περιπλανιέται σε τόπους και κάποτε φτάνει στις Νότιες πλαγιές της Πίνδου. Εκεί βλέπει κάτι λύκους να κατασπαράζουν πρόβατα και μόλις τον βλέπουν, τα αφήνουν και φεύγουν. Τότε ο Αθάμας κατάλαβε πως αυτό ήταν το τραπέζωμα από τα άγρια ζώα που του είχε πει ο Χρησμός κι εγκαταστάθηκε σε αυτό τον τόπο.

Από τότε αυτή η χώρα ονομάστηκε Αθαμαν(τ)ία και τα βουνά της Ν. Πίνδου Αθαμανικά όρη και μεταγενέστερα Τζουμέρκα τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο στον Δήμο Κ. Τζουμέρκων στον Ν. Άρτας της Π. Ηπείρου. Σήμερα τα χωριά αυτής της περιοχής, που η κορυφή της έχει το όνομα Κωστηλάτα (από εκεί βγαίνει και το περίφημο νερό «Πηγές Κωστηλάτας») από όπου και το ξακουστό τραγούδι «Ψηλά στη Κωστηλάτα, στα κρύα τα νερά» αποτελούν τον Δήμο Κ. Τζουμέρκων. Στο Δήμο υπάγονται 22 χωριά, μεταξύ των οποίων το Βουργαρέλι, τα Άγναντα, η Κυψέλη, ο Καταρράκτης, η Μεσούντα, οι Μελισσουργοί, τα Θεοδώριανα αλλά και το ομώνυμο και πιο πολυπληθέστερο χωριό το Αθαμάνιο από το οποίο κατάγεται ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας!

Το Αθαμάνιο παλιά λεγόταν και «Λουψίστα» από το lupus (λύκος) και το ista (τόπος) που σημαίνει τόπος των λύκων. Στο δε Κ. Αθαμάνιο υπήρχε και το τοπωνύμιο «Λυκοφούσκι» (κοπριά λύκου).

Πηγή «Ελληνική Μυθολογία» Ι.Θ Καρύδης  

Υ.Γ Ευχαριστούμε την Κα Ελένη Καραγιάννη για την ευγενική της παρέμβαση

Ο Φρίξος και η Έλλη στο Χρυσόμαλλο Κριάρι

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό του το Αθαμάνιο
Νερό Πηγές Κωστηλάτας

Χάρτης των Αθαμανικών ορέων / Τζουμέρκων
Ψηλά στην Κωστηλάτα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου