Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Κεντρικό Άρτας, το διαμάντι της κοιλάδας του Αράχθου! Εκεί τα κάνεις όλα!



Βρισκόμαστε στη «μέση» κοιλάδα του ποταμού, 36 χιλιόμετρα από την Άρτα, δίπλα στο ποτάμι, στους οικισμούς Κρυονέρι, Βαθύκαμπο και Κεντρικό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Σημείο αναφοράς μας είναι η γέφυρα «Τζαρή», από την οποία απέχουμε μόνο 2 χιλιόμετρα. Ανάμεσα από δυο βουνά, το Ξηροβούνι από τη μια και τα γνωστά Τζουμέρκα από την άλλη, η κοιλάδα του Αράχθου αποτελεί το όριο και την ανάσα της φύσης από το κατέβασμα του ενός στο ανηφόρι του άλλου Δίπλα στα όμορφα αυτά χωριά κυλάει ο ποταμός Άραχθος. Είναι ο 8ος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, με μήκος 110 χιλιόμετρα και θεωρείται από πολλούς ως ωραιότερος υδάτινος δρόμος για κατάβαση με βάρκα του ράφτινγκ.
Κατά το μύθο της αρχαιότητας ο Άραχθος, που γεννήθηκε στην Πίνδο, ξύπνησε ένα πρωί και βλέποντας τ’ αδέρφια του Αχελώο και Πηνειό να τον έχουν εγκαταλείψει, ξεκίνησε τρέχοντας να τους προλάβει. Ορμητικός, θυμωμένος και μουρμούρης παρέσερνε τα πάντα στο διάβα του προς τον Αμβρακικό. Στην περιοχή μας φαίνεται να ημερεύει λίγο, απλώνεται και γίνεται εύκολα προσβάσιμος. Προσφέρεται για μπάνιο τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και για ψάρεμα όλο το χρόνο. (Κάποιοι πιο ρομαντικοί, απολαμβάνουν και τις καλοκαιρινές τους βραδιές δίπλα στον Αραχθο). Περπάτημα στο μονοπάτι της Βίδρας δίπλα από τη γέφυρα Τζαρή, ξεκινάει το μονοπάτι της Βίδρας, κατά μήκος του ποταμού Αράχθου. 
Το μονοπάτι ενώνει την περιοχή με τη γέφυρα της Πλάκας. Όλη η απόσταση είναι σχεδόν 17 χιλιόμετρα. Το μονοπάτι αυτό ήταν παλιά αρδευτικό αυλάκι. Είναι μαγεία το περπάτημα σ’ αυτό το μέρος του μονοπατιού και κάθε εποχή του χρόνου προσφέρει τις δικές της συγκινήσεις. Μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη γέφυρα, ο επισκέπτης ξεχνάει την επαφή του με τον ανθρώπινο πολιτισμό κι ενεργοποιεί όλες του τις αισθήσεις. Ο Άραχθος με το μουρμουρητό των νερών του, το φως του ήλιου που εξαϋλώνεται πίσω από τα δέντρα και τις κορφές των λόφων, καθώς και η σιωπή φορτωμένη με τους ήχους της φύσης, χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές και εμπειρίες πρωτόγνωρες. Νερόμυλος και νεροτριβή Κρυονερίου.
 Στο Κρυονέρι μπορεί να επισκεφτεί κάποιος το νερόμυλο που λειτουργεί ο πολιτιστικός σύλλογος Κρυονερίου στις όχθες του ποταμού Αράχθου. Τους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο, ο νερόμυλος λειτουργεί με φυσική ροή του νερού από τον Άραχθο. Μπορεί να δει κάποιος από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο το σιτάρι και το καλαμπόκι γίνεται αλεύρι. Μπορεί επίσης να προμηθευτεί άριστης ποιότητας αλεύρι, για να φτιάξει το δικό του ψωμί, τραχανά και χυλοπίτες και να μάθει όλες τις σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο παρασκευής τους. Επίσης στη νεροτριβή μπορεί κάποιος να πλύνει ή να δει τον τρόπο με τον οποίο η δύναμη του νερού πλένει και καθαρίζει τα βαριά σκεπάσματα και στρωσίδια. Στο Κρυονέρι λειτουργεί φάρμα άγριων πουλιών όπου μαγειρεύονται νοστιμότατα στο ταβερνείο "Σφήκας" σε καθημερινή βάση. Στο χωριό Βαθύκαμπος λειτουργεί το υπέροχο κτήμα ΖΕΥΚΙ όπου ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το Οινοποιείο, να γευτεί ντόπιο κρασί και τσίπουρο να φάει παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά στην ταβέρνα και να απολαύσει τη μοναδική φύση με τα κάθε λογής ζώα που διαθέτει το κτήμα. Εδώ διοργανανώνονται κάθε χρόνο το φεστιβάλ κρασιού τον Οκτώβρη (φέτος 7 Οκτωβρίου) και το φεστιβάλ παραδοσιακών σπόρων τον Μάιο. Υπάρχει και ποδηλατόδρομος που οδηγεί τον επισκέπτη στο ποτάμι, στην πλατεία του χωριού με τα πέτρινα σπίτια, στην παλαιά εκκλησία μέσα από δρόμους γεμάτους μεγάλες καρυδιές. 











1 σχόλιο:

  1. Το κεντρικό Άρτας αποτελείται από 5 οικισμούς οι οποίοι είναι οι Ναζαίοι, τα Λαγγάδια, η Φτέρη, ο Βαθύκαμπος και το Κρυονέρι. Όλα αυτά αποτελούν το Κεντρικό και όχι όπως προαναφέρεται στο κειμενό σας, τους δύο από τους πέντε οικισμούς. Το θεωρώ γεωγραφική πλάνη τουλάχιστον,γιατί εκθειάζονται τα δύο από τα πέντε χωρία λες και υπάρχει κάποιο συμφέρον. Όσον αφορά την ταβέρνα Σφήκας δεν γνωρίζω να έχει φασιανούς, ορτύκια ή πέρδικες που θεωρούνται άγρια πουλιά, παρά μόνο γαλοπούλες και κότες. Το σχόλιο γίνεται για ένα και μόνο λόγο. Ένας επισκέπτης που δε γνωρίζει την περιοχή θα μπερδευτεί με τις ασυναρτησίες που γράφετε και δεύτερον αν θέλουμε να δούμε σοβαρά τον επισκέπτη δεν μπορούμε να τον κοροιδεύουμε παρουσιάζοντας γαλοπούλες και κότες σαν άγρια θηράματα... επιτέλους ας σταματήσουμε αυτόν τον γελοίο τρόπο της αρπαγής και ας δούμε σοβαρά τον τόπο μας, τα μαγαζιά εστίασης και να προσέχουμε τι γράφουμε γιατί κάποιοι γνωρίζουν... οι δράκοι είναι μόνο στα παραμύθια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή