Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Κυνήγι μανιταριών του δάσους στα Τζουμέρκα – Συλλογή & Μαγείρεμα


Της Έλια Στασινού

Οκτώβριος 2019! βρισκόμαστε στις πλαγιές των Αθαμανικών ορέων, γνωστών ως Τζουμέρκων, στα ορεινά της Άρτας, πιο συγκεκριμένα στο χωριό Αθαμάνιο σε υψόμετρο 800 μέτρα, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό και έκταση στα Τζουμέρκα με πέντε ξενώνες, τρεις ψησταριές, δύο καφέ μπαρ, σουπερμάρκετ, εργαστήριο ζυμαρικών και βενζινάδικο. Σε 10 λεπτά από το Αθαμάνιο βρίσκεται το Βουργαρέλι, η έδρα του Δήμου Κ. Τζουμέρκων, όπου μπορεί να βρει κανείς κέντρο υγείας, αστυνομικό τμήμα και διάφορους χώρους μαζικής εστίασης. Σε μισή ώρα από το χωριό βρίσκονται οι περίφημοι Καταρράκτες της Σούδας στα Θεοδώριανα. Σε 15 λεπτά φτάνεις στην παραλία του Αχελώου στα Τζουμέρκα ενώ σε 10 μόλις λεπτά είσαι μέσα στο δάσος περνώντας μέσα από αγροτικούς δρόμους στους οικισμούς Άη Γιάννη, Αγία Τριάδα και Πλάτανο. Ξεκινάμε την ανίχνευση άγριων μανιταριών από το Αθαμάνιο καθώς διαθέτει 40.000 στρέμματα ιδιόκτητου δάσους που αποτελείται κυρίως από έλατα, πλατάνια, δρυς, καστανιές, καρυδιές, γκορτσιές, κρανιές, σφένδαμους, κα.

Από τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων κυλάνε πανέμορφα ρυάκια που κρατάνε το δάσος υγρό κι αυτός είναι ο λόγος που ευδοκιμούν πολλών ειδών μανιτάρια το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Οκτώ η ώρα το πρωί, με μόνα σύνεργα ένα μαχαίρι και ένα καλάθι ξεκινάει η περιπέτεια για το κυνήγι μανιταριών μέσα από τα δρομάκια που διασχίζουν τα πυκνά, παρθένα δάση! Φτάνοντας στον προορισμό μας, μια ευωδία πλημμυρίζει τα ρουθούνια μας! Είναι ένας συνδυασμός από υγρό χώμα, σάπιους κορμούς, πεσμένα φρούτα του δάσους και βρύα! Στα αυτιά μας ηχούν οι χαλαρωτικοί ήχοι από τα γάργαρα νερά που τρέχουν από παντού!

Πρώτη ανακάλυψη μόλις φτάνουμε τα Βασιλομανίταρα ευρύτερα γνωστά ως Βωλίτες, ακολουθούν τα Καισαρικά γνωστά ως Αμανίτες και τέλος οι πεντανόστιμοι Κουμαρίτες γνωστοί ως Λακτάριοι! Περπατάμε μέσα σε παρθένα τοπία, γεμίζουμε τα πνευμόνια μας με καθαρό αέρα, αδειάζουμε τα μυαλά μας από έγνοιες και γεμίζουμε το καλάθι μας με τα θεία δώρα της φύσης! Μεγάλη επιτυχία η εξόρμηση!

Επιστρέφουμε στη βάση μας στο Αθαμάνιο όπου ήρθε η ώρα για άλλη μια αγαπημένη διαδικασία – Το μαγείρεμα! Οι συνταγές που λέμε να κάνουμε σήμερα είναι κριθαρώτο με Καισαρικά και Βωλίτες, μανιταρόσουπα (με τα κοτσάνια των μανιταριών) με κάστανα και τηγανητά Λακτάριους.
 Πλένουμε καλά ένα ένα τα μανιτάρια, αφαιρούμε τα κοτσάνια τα τεμαχίζουμε. Από τα Λακτάριους τεμαχίζουμε μόνο τα πολύ μεγάλα.



ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κριθαρώτο με άγρια μανιτάρια
1 κιλό περίπου άγριοι Αμανίτες και Βωλίτες
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι στο μούλτι
1 ποτήρι κρασί λευκό
4 ποτήρια βραστό νερό
Αλάτι, πιπέρι καγιέν, κρόκος κοζάνης, μαϊντανός

Εκτέλεση
Τσιγαρίζω πέντε λεπτά το κρεμμύδι στο μούλτι, ρίχνω τα μανιτάρια και τα μυρωδικά βράζω για άλλα 10 λεπτά, προσθέτω το κρασί και το βραστό νερό, αφού πάρει βράση ρίχνω το κριθαράκι. Σε μέτρια φωτιά βράζω άλλα 15 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς απαλά για να μη κολλήσει και για να μη διαλυθούν τα μανιτάρια. Βγάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνω 15 λεπτά να πιεί τα ζουμιά του. Σερβίρω ζεστό με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μου

Μανιταρόσουπα με κάστανα
½ κιλό κοτσάνια από Αμανίτες και Βωλίτες
¼ βρασμένα, καθαρισμένα κάστανα
1 κρεμμύδι στα τέσσερα
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι καγιέν, ρίγανη, δυόσμο ξερό τριμμένο   

Εκτέλεση
Βράζουμε τα κοτσάνια με τα κάστανα και τα κρεμμύδι (βρασμένα – καθαρισμένα)  με το νερό να τα σκεπάζει ίσα ίσα για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε τα λαχανικά από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και τα αλέθουμε στο μούλτι. Ρίχνουμε το χυλό στο νερό που τα βράσαμε. Προσθέτουμε τα γάλα, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά κανα 20λεπτο να βράσει μέχρι να πήξει. Το αποτέλεσμα μία μυρωδάτη βελουτέ σούπα (αν μας αρέσει αραιή, παρακάμπτουμε τα κάστανα) !

Τηγανητά Λακτάριους
Υλικά
½ κιλό Λακτάριους
Αλεύρι
Αλάτι
Λάδι τηγανίσματος

Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα μανιτάρια, τα περνάμε από αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά περίπου 5 λεπτά από τη μία και 5 λεπτά από τη άλλη πλευρά. Έχουν γεύση σαν αλόφρεσκια κουτσομούρα, εγώ τα λέω ψαράκια του δάσους, τρώγονται ζεστά, συνοδέψτε τα με πιλάφι!

Επισημαίνω ότι δεν είναι όλα τα μανιτάρια βρώσιμα, στην πραγματικότητα μόνο 4-5 είδη τρώγονται, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να συλλέγονται παρέα με άριστους γνώστες διότι υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης ή και θανάτου! Για όποιον θα ήθελε να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τα μανιτάρια θα είναι μεγάλη μας χαρά να του τις παρέχουμε Έλια Βαγγέλης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου