Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Άγρια σπαράγγια με ομελέτα, ένα φαγητό ασπίδα για τον οργανισμό


Τα σπαράγγια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι διουρητικά έχουν αντιγηραντική, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση!

Πώς μοιάζουνη άγρια σπαραγγιά είναι χαμηλός θάμνος με σκούρο πράσινο χρώμα, που αντί για φύλλα έχει αγκάθιαΟι βλαστοί της βγαίνουν ξεχωριστά απευθείας από το χώμαχωρίς την ύπαρξη κεντρικού κορμούΑυτό που τρώγεται είναι τα νεαρά βλαστάριαΤο χρώμα τους ποικίλει από υπόλευκασε διάφορες αποχρώσεις του πράσινουέως σκούρο πράσινο σχεδόν μαύρο.

Πού θα τα βρούμεη άγρια σπαραγγιά βρίσκεται σχεδόν παντούαπό δίπλα στη θάλασσα ως τα ψηλά βουνάΑγαπάει τα νεράτις δροσιές αλλά θα την βρεις και σε ξερούς πευκώνεςΤης αρέσουν οι φράχτες, που τους χρησιμοποιεί για να πλέξει τα κλαδιά τηςτα εγκαταλειμμένα οικόπεδα ή κτήματακοντά σε ποτάμια ή τρεχούμενα νεράΑν δεις πευκώνεςσίγουρα από κάτω τους υπάρχουν σπαραγγιέςείναι από τα λίγα φυτά που μπορούν να επιζήσουν κάτω από τις πευκοβελόνεςΟ έμπειρος τροφοσυλλέκτης "σκανάρειμε το βλέμμα την περιοχή και εντοπίζει τα βλαστάρια που (αυθάδικαορθώνονται.

Πότε και πώς τα μαζεύουμεείναι το πρώτο βλαστάρι της άνοιξηςΣτα ήπια και παραθαλάσσια μέρη ξεκινάει από τα τέλη Φεβρουαρίου (οι ενδιαφερόμενοι τρέξτεοι φωτογραφίες είναι από χτεσινή βόλτα στη Ραφήνα), όσο απομακρυνόμαστε και ανεβαίνουμε σε ύψος το Μάρτιοτον Απρίλιοακόμα πιο ψηλά μέχρι το ΜάιοΑπό το φυτό μαζεύουμε το τρυφερό βλαστάρι πριν απλώσει φύλλα, που βγαίνει από την ίδια ρίζα δίπλα με τα περσινά και παλιότερα "κλαδιά". Προσοχήτα παλιά κλαδιά τσιμπάνεΤο κόβουμε με το χέρι έως το σημείο που είναι τρυφερόΜε αυτό τον τρόπο μαζεύουμε βλαστάρια 8-15 εκατοστών.

Ομελέτα με άγρια σπαράγγια

Υλικά
·        μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια
·        αυγά
·        λίγο γάλα
·        ελαιόλαδο
·        αλάτι και πιπέρι καγιέν
·        Κρεμμύδι ψιλοκομένο
·        Λίγο ζάχαρη
·        Λίγο κεφαλογραβιέρα

Εκτέλεση
Βράζουμε για 10΄τις τρυφερές κορφάδες από τα τα σπαράγγια με λίγο νερό και λίγο ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν την πίκρα τους, πετάμε το νερόΤσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι 5΄αφού ροδίσει ρίχνουμε τα βρασμένα σπαράγγια για 2΄Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα το αλάτι και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στα λαχανικάΑφού ψηθεί από τη μία πλευρά γυρνάμε και από την άλληΣερβίρουμε με λίγη τριμένη κεφαλογραβιέρα τριμμένη από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου