Τα σπαράγγια ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι διουρητικά έχουν αντιγηραντική, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση!
Πώς μοιάζουν: η άγρια σπαραγγιά είναι χαμηλός θάμνος με σκούρο πράσινο χρώμα, που αντί για φύλλα έχει αγκάθια. Οι βλαστοί της βγαίνουν ξεχωριστά απευθείας από το χώμα, χωρίς την ύπαρξη κεντρικού κορμού. Αυτό που τρώγεται είναι τα νεαρά βλαστάρια. Το χρώμα τους ποικίλει από υπόλευκα, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, έως σκούρο πράσινο σχεδόν μαύρο.
Πώς μοιάζουν: η άγρια σπαραγγιά είναι χαμηλός θάμνος με σκούρο πράσινο χρώμα, που αντί για φύλλα έχει αγκάθια. Οι βλαστοί της βγαίνουν ξεχωριστά απευθείας από το χώμα, χωρίς την ύπαρξη κεντρικού κορμού. Αυτό που τρώγεται είναι τα νεαρά βλαστάρια. Το χρώμα τους ποικίλει από υπόλευκα, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, έως σκούρο πράσινο σχεδόν μαύρο.
Πού θα τα βρούμε: η άγρια σπαραγγιά βρίσκεται σχεδόν παντού, από δίπλα στη θάλασσα ως τα ψηλά βουνά! Αγαπάει τα νερά, τις δροσιές αλλά θα την βρεις και σε ξερούς πευκώνες! Της αρέσουν οι φράχτες, που τους χρησιμοποιεί για να πλέξει τα κλαδιά της, τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα ή κτήματα, κοντά σε ποτάμια ή τρεχούμενα νερά. Αν δεις πευκώνες, σίγουρα από κάτω τους υπάρχουν σπαραγγιές, είναι από τα λίγα φυτά που μπορούν να επιζήσουν κάτω από τις πευκοβελόνες. Ο έμπειρος τροφοσυλλέκτης "σκανάρει" με το βλέμμα την περιοχή και εντοπίζει τα βλαστάρια που (αυθάδικα) ορθώνονται.
Πότε και πώς τα μαζεύουμε: είναι το πρώτο βλαστάρι της άνοιξης. Στα ήπια και παραθαλάσσια μέρη ξεκινάει από τα τέλη Φεβρουαρίου (οι ενδιαφερόμενοι τρέξτε, οι φωτογραφίες είναι από χτεσινή βόλτα στη Ραφήνα), όσο απομακρυνόμαστε και ανεβαίνουμε σε ύψος το Μάρτιο, τον Απρίλιο, ακόμα πιο ψηλά μέχρι το Μάιο! Από το φυτό μαζεύουμε το τρυφερό βλαστάρι πριν απλώσει φύλλα, που βγαίνει από την ίδια ρίζα δίπλα με τα περσινά και παλιότερα "κλαδιά". Προσοχή- τα παλιά κλαδιά τσιμπάνε! Το κόβουμε με το χέρι έως το σημείο που είναι τρυφερό. Με αυτό τον τρόπο μαζεύουμε βλαστάρια 8-15 εκατοστών.
Ομελέτα με άγρια σπαράγγια
Υλικά
· 1 μπουκετάκι τρυφερά βλαστάρια
· 3 αυγά
· λίγο γάλα
· ελαιόλαδο
· αλάτι και πιπέρι καγιέν
· Κρεμμύδι ψιλοκομένο
· Λίγο ζάχαρη
· Λίγο κεφαλογραβιέρα
Εκτέλεση
Βράζουμε για 10΄τις τρυφερές κορφάδες από τα τα σπαράγγια με λίγο νερό και λίγο ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν την πίκρα τους, πετάμε το νερό. Τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι 5΄, αφού ροδίσει ρίχνουμε τα βρασμένα σπαράγγια για 2΄. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα το αλάτι και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στα λαχανικά. Αφού ψηθεί από τη μία πλευρά γυρνάμε και από την άλλη. Σερβίρουμε με λίγη τριμένη κεφαλογραβιέρα τριμμένη από πάνω.
Βράζουμε για 10΄τις τρυφερές κορφάδες από τα τα σπαράγγια με λίγο νερό και λίγο ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν την πίκρα τους, πετάμε το νερό. Τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι 5΄, αφού ροδίσει ρίχνουμε τα βρασμένα σπαράγγια για 2΄. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα το αλάτι και το πιπέρι και τα ρίχνουμε στα λαχανικά. Αφού ψηθεί από τη μία πλευρά γυρνάμε και από την άλλη. Σερβίρουμε με λίγη τριμένη κεφαλογραβιέρα τριμμένη από πάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου