Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

9 χωριουδάρες στις αετοφωλιές των Τζουμέρκων που θα σας πάρουν τα μυαλά!


Της Έλιας Στασινού

Τα Τζουμέρκα άγρια και επιβλητικά αποτελούν μέρος της οροσειράς της Νότιας Πίνδου. Βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Ήπειρο στην ορεινή Άρτα και διασχίζονται από τα ορμητικά ποτάμια Αχελώο και Άραχθο από του οποίου το φράγμα σχηματίζεται η παραμυθένια, γαλαζοπράσινη λίμνη Πουρναρίου.

Στους πρόποδες των Τζουμέρκων θα βρεις ελατοστόλιστα χωριά που θα σου πάρουν τα μυαλά!
Αλπικά τοπία, ελατοσκέπαστα μονοπάτια, εντυπωσιακοί καταρράκτες, πεντακάθαρα νερά που τρέχουν μέσα από πετρόκτιστες βρύσες, αιωνόβιοι πλάτανοι που χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους στις πλακόστρωτες πλατείες, μικρές ονειρεμένες λιμνούλες ιδανικές για μπάνιο και ψάρεμα, ορμητικά ποτάμια έτοιμα να σε ταξιδέψουν σε άλλη διάσταση!


Εδώ πέρα οι θεοί, πολεμώντας με τους τιτάνες, έσπειραν βράχους μεγάλους κι απότομους, για να γίνουν φυσικά οχυρά. Και κάστρα και πύργοι. Και σμίλεψαν ύστερα δρόμους ανάμεσά τους, χαράδρες και μονοπάτια, για να βρίσκουν τα νερά φλέβες σαν ανοίγει ο καιρός και λιώνουν τα χιόνια, όταν ο ήλιος αναμερίζει τα σύννεφα και μεγαλώνει τη μέρα.

 Η ορεινή Άρτα. Που πολύ την αγάπησαν και τη λάτρεψαν τα παιδιά της. Και την κράτησαν ζωντανή κι όρθια. Γιατί άστραψε το καριοφίλι και βρόντησε στα λαγκάδια της. Και φούντωσε το αντάρτικο στις κορφές και τα πλάγια της. Σκουφάς, Κατσαντώνης, Καραϊσκάκης, Άρης, Ζέρβας. Στους δρόμους του αγώνα και της θυσίας. Για μια ιδέα. Για τη λευτεριά της πατρίδας. Που στέκει ακόμα στα καραούλια κι αγναντεύει μακριά. Περιμένοντας τα παιδιά της: να 'ρθουν απ' τα ξένα. Περιμένοντας των παιδιών της τους φίλους. Τους ξένους. Τους περαστικούς. Να τους δωρίσει κάτι απ' τη μαγεία του τοπίου της. Να τους φυτέψει κάτι απ' τη γοητεία της ιστορίας της.

Πως πάμε:
Το 70% ανήκει στην Άρτα οπότε από Ιόνια βγαίνουμε στην έξοδο της Άρτας, και στη διασταύρωση πάμε αριστερά για Τζουμέρκα  ακολουθώντας την Ε.Ο Άρτας Τρικάλων. Το 10% ανήκει στα Τρίκαλα οπότε από Τρίκαλα μπαίνεις από Πύλη Τρικάλων ακολουθείς την Ε.Ο Άρτας Τρικάλων και στην διασταύρωση για Περτούλι πας αριστερά.

Το 20% ανήκει στα Ιωάννινα οπότε αν ο προορισμός σου είναι Β. Τζουμέρκα μπαίνεις από Εγνατία στην έξοδο για Τζουμέρκα.


Νεραϊδογέφυρο Βουργαρέλι
Χωριά στα Τζουμέρκα Άρτας με ξενοδοχειακές μονάδες

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ
Το Βουργαρέλι βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη) σε υψόμετρο 800 μ. και είναι χτισμένο στις παρυφές των Τζουμέρκων ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά.
Είναι το κεφαλοχώρι και αποτελεί έδρα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Στο Βουργαρέλι υπάρχει Κέντρο Υγείας, Αστυνομικό τμήμα, Δημαρχείο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, Γραφείο πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Γυμνάσιο και Λύκειο, Πάρκο Κυκλοφορίας, γήπεδο ποδοσφαίρου, Σούπερμάρκετ, διάφορα μαγαζιά, αρκετά ξενοδοχεία και ταβέρνες, Κοντινές πόλεις είναι η Άρτα, τα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα. Τα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής , ο Αχελώος και ο Άραχθος βρίσκονται κοντά του, όπως επίσης το φράγμα Μεσοχώρας και η τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου.
Η προέλευση του ονόματος αβέβαιη. Εικάζεται ότι προέρχεται από το επώνυμο Βουργαρέλης, ενός υλοτόμου της περιοχής ή από Βούλγαρους  υλοτόμους που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή λόγω των δασών και των ρεόντων υδάτων, για τη μεταφορά οικοδομήσιμης ξυλείας στην Άρτα.

Γραφικό και παραδοσιακό περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση και είναι γεμάτο άφθονες πηγές και τρεχούμενα νερά που καταλήγουν σε δυο ποτάμια στις άκρες του χωριού, δείγμα εξαιρετικής εύνοιας του Βουργαρελίου από την ίδια τη φύση.

Στα σημαντικά αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται τα πέτρινα τοξωτά του γεφύρια που εντοπίζονται στο ρέμα Κοραή, στη θέση Καμάρα, στη μεγάλη βρύση καθώς επίσης το ξακουστό Νεραιδογέφυρο, η πηγή Λεπτοκαρυάς, το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, η βυζαντινή Κόκκινη Εκκλησιά, ο καταρράκτης στη θέση Γιαννίτσι αλλά και οι παραδοσιακοί νερόμυλοι στο Παλαιοκάτουνο.

Μοναδικής ομορφιάς είναι η υπερυψωμένη πλακόστρωτη πλατεία και το καλντερίμι που οδηγεί στις πετρόχτιστες βρύσες «Αρχόντω» και «Κρυστάλλω. Η παράδοση λέει πως όποιος ξένος πίνει νερό από τις βρύσες παντρεύεται στο Βουργαρέλι.


Αθαμάνιο θέα από Σταυρό
ΑΘΑΜΑΝΙΟ
Το Αθαμάνιο είναι ένα χωριό κυριολεκτικά βουτηγμένο μέσα στα έλατα, κτισμένο στις παρυφές των νοτίων Τζουμέρκων σε υψόμετρο που ξεκινάει από το κέντρο του χωριού στα 700μ, ενώ η κορυφή που βρίσκεται πάνω από το χωριό είναι στα 2.393 μ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο χωριό του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και η απόσταση του από την Άρτα, την πρωτέυουσα του νομού, είναι 64 χλμ.
Καταπράσινο, γεμάτο έλατα , πλατάνια και τρεχούμενα πεντακάθαρα νερά , το Αθαμάνιο έχει πολλά πετρόκτιστα τοξωτά γεφύρια, με πιο ξακουστό το γεφύρι ” Τσαγκαράκη” καθώς επίσης και πέτρινες βρύσες απ’ όπου μπορεί κανείς ανά πάσα στιγμή να ξεδιψάσει . Λόγω του καλού κλίματός του , στο χωριό υπάρχουν δύο κατασκηνώσεις οι οποίες τους θερινούς μήνες γεμίζουν με παιδιά και φοιτητές.
Σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι το Λαογραφικό μουσείο, η νεροτριβή και ο νερόμυλος στην Αγία Κυριακή ,που βρίσκονται μέχρι και σήμερα σε πλήρη λειτουργία και φυσικά η γραφική πλακόστρωτη πλατεία με τον Ι. Ν.  Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τους δύο μεγάλους πλατάνους της, ο ένας εκ των οποίων είναι  υπεραιωνόβιος και σκεπάζει σχεδόν την μισή έκτασή της.

Το Αθαμάνιο ενδείκνυται ακόμα για τους λάτρεις της  πεζοπορίας και ποδηλασίας, καθώς το πανέμορφο γεμάτο έλατα δάσος του Άη Γιάννη με τα υπέροχα μονοπάτια του, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση , ενώ  τους καλοκαιρινούς μήνες  μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στην φημισμένη παραλία του Αχελώου στην περιοχή Τερπνά , σε απόσταση μόλις  15 λεπτών με το αμάξι.

Διπλοί Καταρράκτες της Σούδας, Θεοδώριανα
























ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ
Τα Θεοδώριανα ένα κεφαλοχώρι του νομού Άρτας  «λίαν ορεινόν και δυσχείμερον», φωλιασμένο στην καρδιά των Τζουμέρκων , στα ηπειροθεσσαλικά σύνορα , εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα από την Άρτα.
Τα τετρακόσια περίπου σπίτια απλώνονται συγκεντρωμένα σε δυο συνεχόμενους μαχαλάδες, σε μια απάνεμη πλαγιά ανάμεσα σε υψόμετρο 850 ως 1.100 μέτρων. Στο κέντρο του χωριού,  στην πλατεία με τον επιβλητικό πλάτανο το υψόμετρο δείχνει 960 μέτρα. 
Ανατολικότερα και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων σε μια κατάφυτη πλαγιά στις όχθες του Αχελώου καμιά εικοσιπενταριά σπίτια  συνθέτουν το Σκαρπάρι, το δεύτερο οικισμό των Θεοδωριάνων.
 Τα Θεοδώριανα αποτελούν ιστορική συνέχεια της αρχαίας Αθαμανικής πόλης  «Θεοδωρία» στην οποία οφείλουν και το όνομά τους. 
Η έκταση της κοινότητας, 44 χιλιάδες στρέμματα, περιβάλλεται από γυμνές και δύσβατες βουνοκορφές  με ψηλότερη κορυφή το Καταφίδι (2.393 μ.) και περιλαμβάνει και το χιλιοτραγουδισμένο οροπέδιο της Κωστηλάτας, στο οποίο ξεκαλοκαιριάζουν χιλιάδες πρόβατα. 
Τα Θεοδώριανα κατέχουν ένα θείο δώρο, που ίσως αποτελεί πρωτιά στην Ελλάδα, το νερό. Με δυο ορμητικά ποτάμια, παραπόταμους του Αχελώου , να το περιζώνουν, με τους περίφημους δίδυμους καταρράκτες  των Θεοδωριάνων και δεκάδες πηγές , αποτελούν ένα φυσικό παράδεισο,  με πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, ιδανικό για περιπατητικές  και ορειβατικές εξορμήσεις.  

Σημείο αναφοράς για τους Θεοδωριανίτες, αλλά και για πολλούς επισκέπτες , το διήμερο Πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Με την θρησκευτική πομπή να κατεβαίνει με τα πόδια από το ξωκκλήσι της Παναγίας  στην πλατεία του χωριού,  και το απόγευμα, αφού οι καμπάνες του χωριού δώσουν το σύνθημα, όλοι στην πλατεία για το χορό του διπλοκάγκελου  με το σκοπό της Κωστηλάτας. Στο χωριό λειτουργούν 2 ξενώνες, διάφορα καφέ και χώροι εστιάσης με παραδοσιακή κουζίνα κ.τ.λ.


Πλατεία Κυψέλης με παραδοσιακά ταβερνάκια
ΚΥΨΕΛΗ
Εκεί που ο ουρανός και τα βουνά συμφιλιώνονται, μ’ έναν ασφυκτικό κλοιό, 50 χλμ. ανεβαίνοντας από την πόλη της Άρτας, ζει στους δικούς του ρυθμούς το χωριό Κυψέλη Άρτας (Χώσεψη), με υψόμετρο στην πλατεία του 600 περίπου μέτρων.
Η μονότονη αρχικά ανάβαση, καθώς απομακρύνεται κανείς απ’ την πόλη, ξεχνιέται στο αντίκρυσμα των επιβλητικών Τζουμέρκων κι η απορία για το ποιος έφερε εκεί ανθρώπους για να ζήσουν, λύνεται: η ελευθερία, η αποδέσμευση, η φύση η τραχιά, μα προστατευτική συνάμα. Ίσως. Εκεί που η γειτονιά κρατάει το χρώμα της, οι ηπειρώτικες πίτες ψήνονται ακόμη στη γάστρα, τα πρόσωπα παραμένουν ροδαλά, εκεί που οι καρδιές αγγίζονται με την απολυτοσύνη του ηπειρώτικου βλέμματος και την τοπική διάλεκτο, εκεί χτυπά η καρδιά της Χώσεψης, όπου φύση και άνθρωποι ζουν πάντα την ερωτική αγωνία του γυρίσματος των καιρών. Στα υπέρ του χωριού είναι τα παραδοσιακά ταβερνάκια στην πλακόστρωτη πλατεία και το Λαογραφικό μουσείο. 

Πέτρινα ιγκλού στους Κτιστάδες















ΚΤΙΣΤΑΔΕΣ
Με θέα την κορυφή "Στρογγούλα" των καταπληκτικών Τζουμέρκων, οι Κτιστάδες (από τους πολλούς μαστόρους - "πετράδες" - όνομα που αντικατέστησε το σλαβικό "Κουσοβίστα") βρίσκονται στη μέση περίπου της διαδρομής Αγναντα - Πράμαντα με 100 κατοίκους το χειμώνα και 700 το καλοκαίρι και σε υψόμετρο 730 μέτρων (στην πλατεία του χωριού). Στην πλακόστρωτη πλατεία λειτουργεί φιλόξενη ταβέρνα όπου μπορείτε να ζητήσετε να δείτε το πνευματικό κέντρο.  Στο υπόγειο του πνευματικού κέντρου στεγάζεται το λαογραφικό μουσείο με εκθέματα που προσφέρθηκαν από τους χωριανούς ενώ στον επάνω όροφο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με 1000 περίπου βιβλία, 400 τεύχη περιοδικών και 1200 φύλλα τοπικών εφημερίδων. Το πνευματικό κέντρο φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Υπάρχει επίσης μόνιμη έκθεση ζωγραφικής με πίνακες που έχουν παραχωρηθεί ως δωρεά στο πνευματικό κέντρο από διάσημους Έλληνες ζωγράφους (Φασιανού, Χατζηκυριάκου-Γκίκα μεταξύ άλλων)Επίσης λειτουργούν ξενώνες με ατομικά πετρόκτιστα ιγκλού και μικρά σαλέ!

Άγναντα

















ΑΓΝΑΝΤΑ
Τα Άγναντα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στα Τζουμέρκα, βρίσκεται δίπλα στον Καταρράκτη και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Άρτας, ενώ απέχει άλλα τόσα από την πόλη των Ιωαννίνων. Με υψόμετρο περίπου στα 700μ. τα Άγναντα χαρακτηρίζονται για τις πολυάριθμες πηγές τους που δροσίζουν τους κατοίκους τους αλλά και για την πλούσια βλάστηση που αγκαλιάζει το χωριό. Εκεί μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τον διατηρημένο παραδοσιακό νερόμυλο που είναι σε λειτουργία, καθώς και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία της παλιάς παραδοσιακής ζωής των κατοίκων.
Στο κέντρο των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη), 45 χλμ νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρτας, σ’ ένα αλπικό τοπίο σε υψόμετρο 650 μέτρων είναι κτισμένο το κεφαλοχώρι Άγναντα. Απλώνεται στη λεκάνη που σχηματίζεται από τα βουνά Τζουμέρκα και Ξηροβούνι, έχοντας το ψηλότερο σημείο της στο φύτρωμα του βουνού και τα χαμηλότερο να βρέχεται σχεδόν από τον Άραχθο ποταμό.

Γύρω της βρίσκονται άλλα χωριά (Τζουμερκοχώρια), όπως η Πράμαντα, οι Κτιστάδες, το Γραικικό, ο Καταρράκτης. Από το κέντρο του χωριού περνά ο Αγναντίτικος (χείμαρρος, που εκβάλλει στον Άραχθο), ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικίες. Η λέξη Άγναντα παράγεται από το επίθετο “Άγναντος,-η,-ο”, που σημαίνει “ανοιχτό μέρος”, από το οποίο μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει, όχι μόνο γύρω μας, αλλά και μακριά μας. Τα Άγναντα, είναι χωριό συγκεντρωμένο με πυκνή δόμηση και σε αμφιθεατρική διάταξη.


Καταρράκτης στο χωριό Καταρράκτη
























ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
Ο Καταρράκτης είναι ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, ακριβώς μετά τα Άγναντα. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σχωρέτσανα. Το 1927 μετονομάσθηκε και πήρε το σημερινό του όνομα από τους δίδυμους καταρράκτες που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση, λίγο πιο ψηλά από το χωριό και που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Αξίζει επίσης και μια επίσκεψη στην Μονή Αγίας Αικατερίνης.
Ο Καταρράκτης είναι χωριό της Ηπείρου στο Νομό Άρτας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, πρώην Δήμο Αγνάντων.
Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Αθαμανικά Όρη που είναι γνωστότερα με την παραδοσιακή ονομασία Τζουμέρκα, σε απόσταση 62,5 χλμ. (μέσω γέφυρας Πλάκας) ή 55 χλμ. (μέσω Ράμιας) βόρεια της πόλης της Άρτας.

Αποτελείται από το βασικό χωριό και μέσα σε έκταση 30 τ.χμ. περιλαμβάνει τέσσερις συνοικισμούς: την Κρυοπηγή – πρώην Μουτσιάρα, τη Μηλέα, τη Σγάρα και τα Βλάγκαδα και όλοι μαζί απαρτίζουν την κοινότητα Καταρράκτη. Το βασικό του αξιοθέατο δεν είναι άλλο από τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό, ένα θέαμα όμορφο και σπάνιο.

Ορειβατικό Καταφύγιο Μελισσουργών















ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΙ


 Οι Μελισσουργοί βρίσκονται σε υψόμετρο 850μ., και απέχουν από την 72 χλμ. από την Άρτα, και 65χλμ. από τα Ιωάννινα.
Η ονομασία του χωριού έχει να κάνει με την εργατικότητα των κατοίκων, οι οποίοι μέσα στις σκληρές συνθήκες της επιβίωσης έπρεπε να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει, όπως η μέλισσα που είναι υπόδειγμα εργατικότητας.


Η άγρια φύση με τα πολλά νερά και τα ελατόφυτα δάση, δίνουν στο χωριό μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Κατά την επίσκεψή σας εκεί έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε έναν από τους πιο όμορφους τόπους των Τζουμέρκων με πλούσια βλάστηση, πολλές πηγές και τοπία φυσικού κάλλους, ένα από τα οποία είναι και ο Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο, ο πιο ψηλός της χώρας, λίγη ώρα από το χωριό.

Βρύση Αράπης Πράμαντα






















ΠΡΑΜΑΝΤΑ (Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
Τα Πράμαντα βρίσκονται σε υψόμετρο 840μ., κάτω από την επιβλητική κορυφή της Στρογγούλας, πίσω από την οποία απλώνεται η οροσειρά των Τζουμέρκων.
Είναι το κέντρο των Β. Τζουμέρκων, με πληθυσμό που κυμαίνεται στους 800 κατοίκους, όπου την καλοκαιρινή περίοδο ξεπερνά τους 1500. Έδρα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και πλέον ορεινό τουριστικό θέρετρο, αφού διαθέτει ξενοδοχεία, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέρειες και νυχτερινή διασκέδαση. Επίσης διαθέτει σύγχρονο Κέντρο Υγείας, φαρμακείο, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πρατήριο καυσίμων, τράπεζα, ATM, ταχυδρομείο, αστυνομικό τμήμα και σχολεία όλων των βαθμίδων. Σε αυτό το παραδοσιακό κεφαλοχώρι, που δίνει χώρο στο σύγχρονο τρόπο ζωής, ο επισκέπτης μπορεί να βρει πληροφορίες για ό,τι χρειαστεί.

Αξίζει να επισκεφτείτε την κεντρική πλατεία του χωριού, με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την φημισμένη βρύση του Αράπη κάτω από τη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το θαυμαστό σπήλαιο «Ανεμότρυπα», το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, το δάσος του Μαρκόπουλου και την πηγή Σκάλα. Επίσης, ο παραδοσιακός νερόμυλος στους Χριστούς, τα ορειβατικά καταφύγια στο «Ίσιωμα» και στους Μελισσουργούς, αλλά και ο μεγαλύτερος καταρράκτης «Κεφαλόβρυσο» της Ελλάδας ύψους 350μ. στους Μελισσουργούς είναι μερικά από αυτά που αξίζει να επισκεφτείτε.

Κόκκινη εκκλησιά Βουργαρέλι



















Αξιοθέατα

Διπλοί Καταρράκτες στον Καταρράκτη
Διπλοί Καταρράκτες Σούδας Θεοδώριανα
Καταρράκτης Κεφαλόβρυσο Μελισσουργοί
Κόκκινη Εκκλησιά Βουργαρέλι
Ι. Μ Αγ. Γεωργίου Βουργαρέλι
Ι.Μ Αγ. Αικατερίνης Καταρράκτη
Νεραϊδογέφυρο Βουργαρέλι
Παναγιά Χρυσοσπηλιώτισσα Γουριανά
Λαογραφικό Μουσείο Αγνάντων
Μουσείο Νερόμυλου Αγνάντων
Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πραμάντων
Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων Άγναντα
Λαογραφικό Μουσείο Αθαμανίου
Λαογραφικό Μουσείο Κτιστάδων
Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης Κάτω Αθαμάνιο
Λίμνη Πουρναρίου Δίστρατο
Λαογραφικό Μουσείο Μελισσουργών
Λαογραφικό Μουσείο Άνω Γραικικό
Λαογραφικό μουσείο Κυψέλη
Μνημείο Άρη Βελουχιώτη Μεσούντα
Κύταρρο Τέχνης Βουργαρέλι
Βρύσες Αρχόντω & Κρυστάλω Βουργαρέλι
Γέφυρα Πλάκας Φράστα
Γέφυρα Τζαρή Κρυονέρι
Γέφυρα Τσαγκαράκη Αθαμάνιο
Σπήλαιο Ανεμότρυπας Πράμαντα Ιωαννίνων
Μονή Κηπίνας Καλαρρύτες Ιωαννίνων
Μονή τίμιου Σταυρού Κρανιά Τρικάλων


Μουσείο νερόμυλου Άγναντα



















Εταιρίες διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων 
Tzoumerka activities center
Trekking Hellas Tzoumerka
Escape way
Exp. Trekking
Alpine Zone
Via Natura

Κατασκηνώσεις - Ορεινά Καταφύγια
Κατασκήνωση Περιπέτειας για παιδιά
Κατασκήνωση Ι. Μ Άρτης
Χριστιανική Φοιτητική κατασκήνωση
 Ορεινό Καταφύγιο Μελισσουργών
Ορειβατικό Καταφύγιο Καταρράκτη
Ορεινό Καταφύγιο Πραμάντων
Ορεινό Καταφύγιο Θεοδωριάνων


Ορεινοί αγώνες
Αθαμάνιος διαδρομή - Δρόμοι του βασιλιά Αθάμα Αθαμάνιο
Ο Δρόμος του Ταχυδρόμου Άγναντα
Άθλος Τζουμέρκων Άγναντα
Στη σκιά του Κριάκουρα Θεοδώριανα
Tzoumerka bike Marathon Άγναντα
Tzoumerka ski and climb festival Άγναντα
Αγώνας δρόμου στο Μονοπάτι της Βίδρας

Άλλες δραστηριότητες
Rafting στον Αχελώο με κατασκήνωση στη Μεσούντα
5θήμερη διάσχιση Αθαμανικών ορέων
Canyoning στο φαράγγι Πύλη Παραδείσου
Rafting στον Άραχθο με πανσέληνο τον Αύγουστο

Ορειβατικό καταφύγιο Καταρράκτη
















Ξενοδοχεία
Rouista Tzoumerka Resort Βουργαρέλι
Βίλλα Σοφία Βουργαρέλι
Πάνθωρον Βουργαρέλι 
Ξενώνας Όνειρο Βουργαρέλι
Θέασις Βουργαρέλι 
Γαλήνη Βουργαρέλι 
Ελατοφίλητο Αθαμάνιο
Αθαμανία Αθαμάνιο
Καταφύγι Καταρράκτη
Σαλέ Καλύβας Κτιστάδες
Ξενώνας Αγκάθι Μελισσσουργοί
Ξενώνας Αλώνι Θεοδώριανα
Ο Ξενώνας του Λευτέρη & της Λουκίας Νεράιδα Τρικάλων 
Τελωνείο  Γέφυρα Πλάκας
Ξενώνας Γέφυρα Πλάκας
Anavasi mountain resosrt Πράμαντα
Ξενώνας Φτέρη Πράμαντα
 Ξενοδοχείο Ξενείον Πράμαντα
Ξενοδοχείο Κατώγι Πράμαντα
Ξενώνας Ένορο Πράμαντα
Ξενοδοχείο Τζουμέρκα Πράμαντα
Τουριστικό περίπτερο στον Καταρράκτη






















Αναψυκτήρια με θέα
Τουριστικό περίπτερο Καταρράκτη
Τουριστικό Περίπτερο "Πανόραμα" στα Θεοδώριανα

Ταβέρνες
 Εκτροφείο Πέστροφας "Το πέτρινο του Αχελώου", Σκαρπάρι Θεοδωριάνων
Οινοποιείο Μαγειρείο Φάρμα "Ζεύκι" Βαθύκαμπος
Ταβέρνα "Το Καταφύγι" Καταρράκτης
Ταβέρνα "Παπαϊωάννου" Κυψέλη
Ψησταριά "Παππάς" Κυψέλη
Ψησταριά "Καπ' αλλού" Κυψέλη
Ταβέρνα "Βλαχοκόνακα" Παλαιοχώρι Αθαμανίου
Ταβέρνα "Μερακλής" Άγναντα
Ταβέρνα "Πανόραμα" Άγναντα
Ψησταριά "Το στέκι" Άγναντα
Ταβέρνα Φάρμα "Ο Σφήκας" Κρυονέρι
Ταβέρνα "Πανόραμα" Καταφύγιο Θεοδωριάνων
Ταβέρνα "Σκουτέλας" Θεοδώριανα
Ψησταριά "Η Φτυλιά" Μεσούντα
Ψησταριά Μαρέτης Τετράκωμο
Ψησταριά "Η Θέα" Αθαμάνιο
Ψησταριά "Ο Πλάτανος" Αθαμάνιο
Ψησταριά "Το Τσουκάλι" Αθαμάνιο
Χασαποταβέρνα "Αφοί Μπακάλη" Βουργαρέλι
Χασαποταβέρνα "Κόβεται Ψήνεται" Βουργαρέλι
Ψησταριά "Ζμπλατεία" Βουργαρέλι
Ταβέρνα "Τα Τζουμέρκα" Άγναντα
Ψησταριά "Η Γέφυρα" Βουργαρέλι
Ψησταριά "Το Στέκι" Παλαιοκάτουνο
Ταβέρνα "Ο Μπούτζας" Πράμαντα

Προϊόντα
Μύρτιλλα - Μέλι Τρύφωνας Κυψέλη
Οινοποιείο – ταβερνείο Ζεύκι Βαθύκαμπος
Οινοποιείο Λαμπράκης Κούνιες
Φρέσκα ζυμαρικά και γλυκά, ηδύποτα Κοτσιαύτης Αθαμάνιο
Πηγές Κωστηλάτας στην Ήπειρο Θεοδώριανα
Φέτα Πλεύρης σουπερμάρκετ Τυρολόγος Βουργαρέλι
Μέλι Γιώργος Ζορμπάς Αθαμάνιο
Μέλι Κώστας Κανής Αθαμάνιο
Μέλι Δημήτρης Φώτης Αθαμάνιο
Μέλι & Τσάι Μαργώνης Γουριανά
Γλυκά, τραχανά, τσάι Γιαννάκη Άγναντα
Γλυκά, τραχανάς Κώστας Μαυροπάνος Άγναντα
Τραχανάς, τσάι σουπερμάρκετ Χατζηγιάννης & Στούμπος  Αθαμάνιο

Βενζινάδικα
Χαντζηγιάννης Αθαμάνιο
Τσιμπλοκούκος Παλαιοκάτουνο
Χρυσής Γέφυρα Πλάκας
Γιάννηρίζος Πράμαντα
Ι. Μ Αγ. Αικατερίνης Καταρράκτης
Ιστορική Μ. Αγ Γεωργίου κύρηξη της επανάστασης στο Βουργαρέλι
Μπάνιο στην παραλία Γλύστρα στην κρεμαστή γέφυρα του Αχελώου
Rafting στον Άραχθο
Camping στο Σταυρό Θεοδωριάνων
Ορεινό καταφύγιο Θεοδωριάνων
Δασικό χωριό Καταρράκτη
Canoeing στη Λίμνη Πουρναρίου
Λίμνη Πουρναρίου
Βρύσες Βουργαρέλι
Παναγιά η χρυσοσπηλιώτισσα Γουριανά
Κέντρο Άθλησης και ψυχαγωγίας Άγναντα
Βρύσες Αη Γιώργη Βουργαρέλιου
Φάρμα Ζεύκι Βαθύκαμπος
Κταρράκτης Κεφαλόβρυσο Μελισσουργοί 
Μονή Κηπίνας Καλαρρύτες
Μονή τίμιου Σταυρού Κρανιά Τρικάλων 

Κέντρο Άθλησης και ψυχαγωγίας Άγναντα







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου