Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης στο πλαίσιο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων του με γενικό τίτλο “ Εν αρχή ήν…ο τόπος “ θα διοργανώσει εκδήλωση τον Αύγουστο με θέμα « Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ και Ο ΤΟΠΟΣ». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 4 Αυγούστου, 8,30 μ.μ. στο χώρο του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο και θα είναι αφιερωμένη στο έργο του συμπατριώτη μας γλύπτη, δάσκαλου και ευεργέτη της τέχνης και του τόπου, Θόδωρου Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει βασικά ένα εικαστικό ταξίδι στη γλυπτική μέσα απο το έργο του καλλιτέχνη, με έκθεση έργων του, σχετικές ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τη γλυπτική τέχνη και το μουσείο “Θεόδωρος Παπαγιάννης”.
Θα αναπτύξουμε παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης μουσείων και χώρων για τη σύγχρονη τέχνη στον τόπο μας και τη σημασία τους στην πολιτισμική, οικονομική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.
Εξάλλου το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, με την ίδρυση της πινακοθήκης που έχει προγραμματίσει και προωθεί, στοχεύει στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής διαμορφώνοντας τις συνθήκες για πολιτιστική, τουριστική και παιδαγωγική επισκεψιμότητα με αφετηρία το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη.
Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο καλλιτέχνης και θα ακολουθήσει το καθιερωμένο κέρασμα με τοπικά εδέσματα και τσίπουρο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018.
Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε το 1942 στο Ελληνικό Ιωαννίνων. Υπήρξε καθηγητής Γλυπτικής από το 1970, με τον διορισμό του ως βοηθός του γλύπτη -καθηγητή Γιάννη Παππά, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Μετά από 40 χρόνια περίπου πανεπιστημιακής καριέρας, ίδρυσε το “Μουσείο Σύγχρονης τέχνης “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ” στη γενέτειρά του το Ελληνικό Ιωαννίνων. Το Μουσείο λειτουργεί απο το 2009 και αποτελεί σήμερα μία ανεκτίμητη προσφορά του καλλιτέχνη στον τόπο, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αφηγείται: ”Το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων φιλοδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της. Είναι μοναδικό, γιατί μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. ..”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου