Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Οι κρυμμένοι ορεινοί θησαυροί της Άρτας



Ένας επίγειος παράδεισος βρίσκεται στην εθνική οδό Άρτας Τρικάλων. Είναι η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου στην Κ. Καλεντίνη Άρτας στα όρια του Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων. Η Λίμνη γεμίζει από τα χιόνια που λιώνουν στις κορφές των Τζουμέρκων και την Άνοιξη μετατρέπεται σε ένα μικρό παράδεισο ιδανικό για πικ νικ, ψάρεμα (canoeing, trekking σε συνεννόηση με την Trekking Hellas) 


Παρόλο που ο δρόμος αυτός ενώνει τους δύο νομούς Άρτας και Τρικάλων, δεν υπάρχει δρομολόγιο ΚΤΕΛ να τους συνδέει και γενικά δεν υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση, καθώς είναι παραμελημένος από την πολιτεία και εγκαταλειμμένος από τους κατοίκους του εδώ και χρόνια (οι οποίοι το θυμούνται κάθε δεκαπενταύγουστο άντε και Πάσχα στο τσακίρ κέφι).

 Όποιος όμως την διασχίσει, μέσα στις δυόμιση ώρες της διαδρομής αυτής, θα ανακαλύψει ατέλειωτες ομορφιές περνώντας από τα επιβλητικά Τζουμέρκα (όπου λειτουργεί ένα πάρκο χειμερινών δραστηριοτήτων στο Σταυρό Θεοδωριάνων με ιδιωτική πρωτοβουλία αν και υπάρχει έτοιμη μελέτη για χιονοδρομικό), τα καταπράσινα χωριουδάκια όπου μπορείς να χαθείς μέσα στην ανείπωτη ομορφιά του ελατοδάσους (αλλά δεν υπάρχουν σημασμένα μονοπάτια).

Την ειδυλλιακή λίμνη Πουρναρίου (όπου δεν υπάρχουν υποδομές για κάμπινγκ και ο παραλίμνιος δρόμος είναι κι αυτός αφημένος στην τύχη του), τον μαγευτικό Αχελώο ποταμό με το υδροηλεκτρικό φράγμα (το οποίο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια και δεν λειτούργησε ποτέ). Κι αν παρακάμψει κανείς στην Κάτω Καλεντίνη θα δει και τον συναρπαστικό Άραχθο όπου εκεί λειτουργεί αρκετά καλά μπορώ να πω rafting κι αυτό χάρις την επιμονή των κατοίκων να μη γίνει φράγμα στον ποταμό.

Διαβάζοντας τα παραπάνω συνειδητοποιεί κάποιος την παράνοια των περιγραφών. Μαγευτική ομορφιά, φυσικός πλούτος, εγκατάλειψη, πλήρης απαξίωση! Εμείς όμως που ζούμε εδώ στον τόπο αυτόν 365 μέρες τον χρόνο τον αγαπάμε και θα παλεύουμε γι' αυτόν όσο θα έχουμε φωνή!

Κείμενο, φωτό:
Έλια Στασινού (fb: Έλια Στασινού)

Απολαύστε λοιπόν:













΄











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου