Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η καρδιά των Τζουμέρκων χτυπά στα ορεινά της Άρτας κι όχι στα Γιάννενα όπως προωθείται από τις καμπάνιες της Π. Ηπείρου!

Της Έλιας Στασινού*

Το Συρράκο, οι Καλαρρύτες καθώς και τα γύρω τους χωριά είναι πράγματι αξιόλογα, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και απαράμιλλη ομορφιά, τα οποία όμως δεν αποτελούν προορισμό για κάποιον που θέλει να μείνει στην αγκαλιά των  Τζουμέρκων. Μολαταύτα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες διαφημιστικές καμπάνιες με χορηγό την Περιφέρεια Ηπείρου, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, να ονομάζουν τον συγκεκριμένο προορισμό «Τζουμέρκα».

Αν θέλετε πράγματι να περιηγηθείτε σε χωριουδάκια κυριολεκτικά κρεμασμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε στα ορεινά της Άρτας! Εκεί θα ανακαλύψετε το Βουργαρέλι, πρωτεύουσα του Δήμου Κ. Τζουμέρκων με τις πανέμορφες πέτρινες βρύσες του, τη βυζαντινή Κόκκινη Εκκλησιά και το ιστορικό Μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Το Αθαμάνιο, κεφαλοχώρι του Δήμου Κ. Τζουμέρκων όπου θα απολαύσετε, σε μοναδική δροσιά, κάτω από τους τεράστιους πλάτανους, το τσίπουρο ή τον καφέ σας, θα περιηγηθείτε με 4Χ4 στους αγροτικούς δρόμους της Αγ. Τριάδας, οι οποίοι είναι πνιγμένοι κυριολεκτικά μέσα στα έλατα και θα ξεναγηθείτε στο Λαογραφικό Μουσείο από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο!


Τα Θεοδώριανα, όπου θα περπατήσετε σε σεσημασμένο μονοπάτι και θα καταλήξετε, μέσα σε παραδεισένιο τοπίο, να θαυμάσετε τον Καταρράκτη της Σούδας,
ο οποίος θα σας κόψει κυριολεκτικά την ανάσα. Την Μεσούντα, οπού θα μείνετε σε σκηνές μέσα στο δάσος και θα απολαύσετε ονειρεμένες βουτιές και διαδρομές Ράφτινγκ στον Αχελώο. Την Κυψέλη, όπου θα δείτε την απίθανη συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου Καραλή και θα εντυπωσιαστείτε από τα παραδοσιακά κουτουκάκια της πλατείας.


Τα Άγναντα, όπου θα μυηθείτε στα extreme sports από το πλήρως εξοπλισμένο «Κέντρο άθλησης και αναψυχής», θα ξεναγηθείτε στο λαογραφικό μουσείο της Ιστορικής & Λαογραφικής εταιρίας Τζουμέρκων αλλά και στο μουσείο του παλιού Νερόμυλου. Το χωριό Καταρράκτη όπου θα απολαύσετε τον καφέ σας  με τις σταγόνες του εντυπωσιακού Καταρράκτη να δροσίζουν κυριολεκτικά το πρόσωπο σας και θα ξεναγηθείτε από τον Ηγούμενο της στην Ι.Μ Αγ.  Αικατερίνης. Επίσης αξίζει μία επίσκεψη το εκκλησάκι της Παναγιάς Χρυσοσπηλιώτισσας στα Γουριανά, το Λαογραφικό Μουσείο στο Άνω Γραικικό και το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης του Βασίλη Σταύρου στο Κάτω Αθαμάνιο.



Τους Μελισσουργούς όπου θα κάνετε πεζοπορία στο ορειβατικό Καταφύγιο και θα ανακαλύψετε την απίστευτη ομορφιά του χωριού περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια του. 

Τα χωριά του Αράχθου τα οποία αν και δεν είναι στους πρόποδες των Τζουμέρκων αξίζει να κάνετε μία περιήγηση που θα περιλαμβάνει μπάνιο, ράφτινγκ και κανό στο ποτάμι, σε συνεννόηση με τις εταιρίες που τα διεξάγουν, να γευτείτε τα μοναδικής ποιότητας κρασιά τους στα οινοποιεία που υπάρχουν στις Κούνιες και στο Βαθύκαμπο, να ξεναγηθείτε στον παλιό νερόμυλο του Κρυονερίου, και να γευτείτε λιχουδιές που εκτρέφονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Τη Ροδαυγή η οποία βρίσκεται στο απέναντι Ξηροβούνι  όπου διεξάγεται κάθε Φθινόπωρο γιορτή κάστανου και η καταπληκτική θέα στη λίμνη Πουρναρίου θα σας αφήσει άφωνους.

Ας τα ακούσουν λοιπόν αυτά οι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι Δήμοι της Άρτας κι ας κάνουν κάτι επιτέλους να προωθηθούν δίκαια και αξιοκρατικά οι προορισμοί. Κι επειδή ποτέ κανείς μόνος του δεν προχωράει μπροστά, είμαι της γνώμης οτι ένα τουριστικό πακέτο "Νομός Άρτας" (Πολιτιστικά μνημεία – Υδροβιότοπος Αμβρακικού – Πάρκο Τζουμέρκων) μπορεί να λειτουργήσει αναπτυξιακά με ποικίλους τρόπους και να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα. Παρόμοια δείγματα τουριστικής προώθησης είναι ο Βόλος με το Πήλιο, τα Τρίκαλα με το Περτούλι, τα Γιάννενα με τα Ζαγοροχώρια τα οποία για πάνω από μία εικοσαετία αλληλοσυμπληρώνονται πετυχημένα και λειτουργούν σαν ολοκληρωμένος προορισμός. Όχι τώρα να μας λένε οτι τα Τζουμέρκα είναι Γιάννενα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το δεχτούμε.

 
Θα έχετε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Άρτας πόσα καινούργια μαγαζιά άνοιξαν και μέσα σε μερικούς μήνες, παρόλο που ήταν αξιόλογα, έκλεισαν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι δεν υπάρχει εισροή τουρισμού για να στηριχθούν οι προσπάθειες των νέων ανθρώπων και οι επενδύσεις πάνε περίπατο. Με λύπη μου επίσης διαπιστώνω την υποβάθμιση των φορέων διαχείρισης του «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων» (του οποίου η διοίκηση βρίσκεται στα Γιάννενα!!!) και του «Υδροβιότοπου Αμβρακικού» που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα στον τουριστικό τομέα και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.  Κι αν συνεχίσουμε με αυτό το βιολί της περιφρόνησης του φυσικού μας πλούτου, ειδικά τώρα που έχουμε και Ηπειρώτικη κυβέρνηση, δεν μας βλέπω να βγαίνουμε από το τέλμα.
















4 σχόλια:

  1. Τελειο το αρθρο σου Ελια!!!!Ειναι η πραγματικοτητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς όπως τα λέει το άρθρο Τζουμέρκα δεν είναι τα ιωαννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι βέβαια....έτσι ακριβώς... κ. Στασινού.... Ηπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα αλλά και Αρτα δεν είναι μόνο τα Τζουμέρκα.......Αυτό που κατηγορείτε το διαπράττετε ως λάθος εσείς..... ακριβώς το ίδιο.... ούτε τα Τζουμέρκα ούτε ο ο Αμβρακικός είναι μόνο Άρτα και Ηπειρος. Ομορφα και Ωραία τα Αθαμανικά όρη ..τα Τζουμέρκα όπως συνηθίζεται να τα λένε...Είναι και η Κοιλάδα του Αχελώου που έγινε ονομαστή στην Ευρώπη και τον κόσμο αλλά μάλλον μόνο στα Τζουμέρκα δεν την ξέρουν..... την Απείρου καλλους Κοιλάδα που της βγάλαμε και τραγούδι πρόσφατα…..είναι και τα Ραδοβίζια με τα μοναστήρια της το Σέλτσο και τη Μονή Μεγαλόχαρη , τη μονή Σκουλικαριάς την Μονή Ρουβέλιστας με όλα τα γεφύρια της. Είναι η Αρχαία Τετραφυλία, Η Αρχαία Ηρακλεία .....αλλα βλέπετε και εσεις βάζετε μαζί με την Πανηπειρωτική τους Αλβανούς ....ναι τους Αλβανούς ...τα σύνορα της Ηπείρου στον Άραχθο ...Ε όχι !! ..Η Ηπειρος δεν τελειώνει στον Αραχθο και τα Τζουμέρκα…..τελειώνει στην δυτική πλευρά της Κοιλάδας του Αχελώου των Ραδοβιζίων και της Αρχαίας Τετραφυλίας .Για όσους δεν γνωρίζουν γεωγραφία Ο Αχελώος είναι ποταμός της Ηπείρου με την θρυλική Γέφυρα Κοράκου (οτι απέμεινε ) όπως και η κορυφή του Κοκκινόλακου το Νιγκόζι το Γάβρογο και τα Κανάλια είναι βουνά της Ηπείρου Ναι το Νιγκόζι που στα πόδια του ακουμπάει το Ιερό θυσιαστήριο των Σουλιωτών το Ηρωικό Σέλτσο στην Ανατολική Εσχατιά της Περιφέρειας Ηπείρου. Αν υπήρχε έστω λίγη γεωγραφική αντικειμενικότητα δεν θα χρειαζόταν να σας υπενθυμίσω τι είναι η πατρίδα μας.....και βέβαια δεν είναι μόνο Τζουμέρκα .... είμαστε και εμεις… οι παροικούντες των Ραδοβιζίων Ανω..και Κάτω και της Κοιλάδας του Αχελώου που Ξεκινάει απο τη Γέφυρα Κοράκου και φτάνει μεχρι το Βάλτο ..Και όπως λέει ο Σπύρος Νικολάου΄΄Είμαι ο Ασπροπόταμος και ζω μες την Κοιλάδα΄΄….. !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή