Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Υπερβολική αίσθηση αρνητικότητας; Κάντε έναν περίπατο στη φύση


Ένας περίπατος μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας μόνο εάν περπατήσετε σε ένα φυσικό πράσινο τοπίο όπως προτείνει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα 19 άτομα που πήραν μέρος στη έρευνα κάνοντας περιπάτους 90 λεπτών στη φύση είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών και επαναλαμβανόμενων σκέψεων σε σύγκριση με τα άλλα 19 άτομα που έκαναν περιπάτους 90 λεπτών σε αστικό περιβάλλον. Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τέτοιου είδους σκέψεις (ιδεομηρυκασμός) με έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχετικών παθήσεων που συνδέονται με αυτήν.
«Ήταν πολύ εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένα περίπατος 90 λεπτών είχε τέτοια επίδραση» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Gregory Bratman, διδακτορικός φοιτητής του τμήματος Βιολογίας του πανεπιστημίου του Στάνφορντ (Stanford University).
Τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν περιπάτους κοντά στο Στάνφορντ σε μια πράσινη περιοχή με διάσπαρτες βελανιδιές και θάμνους. Τα άτομα της ομάδας σύγκρισης έκαναν περιπάτους στον πιο πολυσύχναστο δρόμο στο κοντινό Πάλο Άλτο σύμφωνα με τη μελέτη.
Προκειμένου να εξετάσουν οι ερευνητές τα επίπεδα ιδεομηρυκασμού των συμμετεχόντων στην έρευνα, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν κάποια ερωτηματολόγια πριν και μετά τους περιπάτους που έκαναν.
Επιπλέον, οι ερευνητές προέβησαν σε εγκεφαλική τομογραφία των ατόμων πριν και μετά τους περιπάτους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι οι οποίοι περπάτησαν στη φύση παρουσίασαν χαμηλότερη ενεργοποίηση του μέρους του εγκεφάλου που είναι συνδεδεμένο με τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών ασθενειών σε έναν άνθρωπο σε σύγκριση με τα άτομα που περπάτησαν μέσα στην πόλη.
Πάνω από το 50% των ανθρώπων που ζουν στις ΗΠΑ πλέον κατοικούν σε αστικές περιοχές και αυτό το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 70% μέχρι το 2050 σύμφωνα με τη μελέτη. Όμως, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αστικοποίηση συνδέεται με αυξημένα ποσοστά ψυχικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί αυτά τα δύο συνδέονται, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Πολλές μελέτες στο παρελθόν πάνω στη σχέση φύσης και ψυχικής ισορροπίας έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νιώθουν καλύτερα συναισθηματικά μετά από την έκθεσή τους στη φύση. Παρ’ όλα αυτά, η νέα μελέτη δείχνει μια μεταβολή στο σημερινό μοτίβο της αρνητικής σκέψης η οποία μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε μερικούς ανθρώπους» υποστηρίζει ο Bratman.
«Είναι πιθανό οι στρεσογόνοι παράγοντες που συνδέονται με τη ζωή στις πόλεις να αυξήσουν τα επίπεδα ιδεομηρυκασμού» συνεχίζει ο Bratman. Και αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες θα μπορούσαν με τη σειρά τους να μειωθούν μέσω της έκθεσης στη φύση η οποία μπορεί να δράσει ως «κατασταλτικός παράγοντας ενάντια στις πιθανές αρνητικές συνέπειες του ιδεομηρυκασμού σε μερικούς ανθρώπους».
Τα νέα αποτελέσματα επίσης έρχονται να προστεθούν στο «αυξανόμενο σύνολο στοιχείων ότι η εμπειρία στη φύση παρέχει γνωστικά και συναισθηματικά οφέλη» αναφέρει ο Bratman.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου